Linkovi

Tehnološki napredak i promašaji 2016


U oblasti tehnologije tokom 2016. bilo je napretka ali i nekih i promašaja. Na cestama su se pojavili prvi autonomni ili samovozni automobili, dok je privatna firma Space X doživjela neuspjeh u lansiranju svojih raketa. Ali u svakom slučaju, tehnologija nam obećava ljepšu budućnost.

Tehnološki napredak i promašaji 2016
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:35 0:00

Električna vozila više nisu novina, a industrija se takmiči da savlada samovoznu tehnologiju za budućnost vožnje.

Iako je bilo sudara, čak i sa fatalnim posljedicama, proizvođači i iznajmljivači automobila očekuju masovnu pojavu vozila sa različitim stupnjem autonomije; kod nekih će vozač moći preuzeti kormilo u bilo kom trenutku, a biće i takvih automobila koji uče i stiču iskustvo vozeći po cestama.

"Kad samovozni auto naiđe na određenu situaciju u budućnosti, odabraće odgovarajuću opciju na osnovu proučavanja reakcija milijuna ljudi u istim ili sličnim situacijama", kaže Sravan Puttagunta, generalni direktor firme Civil Maps.

U 2016-oj vidjeli smo i nove robote, velike i male, od kojih neki su humanoidni, drugi liče na čudne životinje, a neki su tu kao pomoć običnim ljudima.

"Ovo - pomaže - ljudima - brže - pronaći - izlaz - za - poletanje - i- da -ne - zakasne", govori putnicima robot zvani Sheldon na jednom aerodromu.

Ali većina njih je još uvijek eksperimentalna platforma koja pomaže naučnicima u usavršavanju hardvera i softvera.

No neki roboti uspješno rade u industriji i nauci, a neki su dospjeli čak na površinu Marsa.

Njihov bliski rod, dronovi, će uskoro početi raznositi raznu robu.

Ima napretka i u medicinskoj tehnologiji: jednostavnija tkiva poput hrskavice u ljudskom tijelu se mogu navesti na rast, a postoji i takozvani vanjski kostur sa kojim upravlja ljudski mozak.

"Recimo, ako vam ruka napravi pokret koji niste željeli, vi možete spriječiti takav pokret prostim pokretom svojih očiju, to jest pogledom", kaže Surjo Soekadar sa Univerziteta Tubingen.

Trodimenzinalni printeri danas proizvode komplicirane dijelove strojeva.

"Ako bolje pogledamo ou spravu, vidimo da joj je struktura u obliku saća, a to ne bi mogli postići na stari način. Strojevi i alati to fizički ne bi uspjeli proizvesti", kaže James Cashman, generalni direktor firme Ansys.

Jedan od najvećih promašaja u proizvodnji potrošačkih dobara bilo je lansiranje pametnog telefona Samsung Galaxy 7 sa samo-zapaljivom baterijom. Samsung je odmah ponudio zamjenu ali ni time nije uspio rješiti problem tako da su morali odbaciti taj proizvod.

Raketa firme Space X bez posade je eksplodirala prije poletanja i uništila sav teret sa komercijalnim satelitima i tako unazadila planove firme za pokretanje komercijalnih letova u orbitu i na međunarodnu svemirsku stanicu.

2016. godina nam je donijela i audio naprave koje razumiju naredbe date ljudskim glasom i vrše radnje od emitiranja muzike do pronalaženja raznih informacija na internetu.

IBM-ov superkompjuter Watson je pomagao liječnicima širom svijetu u raznim projektima. Naprimjer, prikupljao je i obradio podatke o rijetkim bolestima.

"Naše znanje će se udvostručiti u medicini. Ali ako želimo koristiti to ogromno znanje trebaće nam i sistem pomoći sa raznim softverskim rješenjima da bi imali neposrednu korist od svih tih podataka", kaže Dr. Jurgen Schafer iz univerzitetske bolnice u Marburgu.

No 2016. godina je pokazala i veliku ranjivost računarskih sistema i mreža: došlo je do nekoliko velikih upada i krađa privatnih informacija zbog čega će narednih godina, po stručnjacima, kibernetska sigurnost biti jedan od najznačajnijih trendova u oblasti tehnologije.

XS
SM
MD
LG