Linkovi

Ljepota tradicionalnog nakita


Dok tehnologija i internet mogu pružiti pomoć i zanatlijama i stvaraocima umjetnina, ima još uvijek majstora koji se oslanjaju na tradicije u stvaranju svojih rukotvorina. Takav je i sarajevski zlatar Elmir Šehić koji nastavlja dugogodišnju tradiciju svoje obitelji u pravljenju predivnog nakita.

Ljepota tradicionalnog nakita
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:52 0:00

Zlatarska radnja Elmira Šehića se nalazi u drevnom centru Sarajeva - Baščaršiji. Kad neko uđe u njegovu radionicu to je kao vraćanje u prošlost od prije sto godina. Majstor Šehić je svoje umijeće naučio od svoje majke, a sa njim rade i članovi njegove obitelji.

"Na osnovu te porodišne tradicije koja je duga oko stotinjak godina, stečena iskustva se primijenjuju za izradu nakita na način kako se radilo i prije sto godina. Najbliži način za objasniti je da je to obrada plemenitog metala na stari način, kovanjem, čime se očuva plemenitost tog metala", priča o svom radu Elmir Šehić.

Šehić koristi tradicionalne alate, metode i dizajn tako da je njegov nakit jedinstven i razlikuje se od ponude u drugim zlatarskim radnjama u gradu. Njegovi prstenovi, broševi i ogrlice često nose obilježja nakita koji su bili statusni simboli nošeni u višim staležima društva.

"Pokušavamo da povežemo raskoš Istoka i pravilnost i čistoću linija Zapada, tako da dobivamo nakit koji je i u ovo vrijeme nosiv, a vrlo podseća na prošlost, i ima tu ljepotu", opisuje tajnu svog pristupa gospodin Šehić.

Moderni nakiti su često proizvedeni mašinski i masovno, dok majstor Šehić provodi dane, a ponekad i po nekoliko mjeseci radeći na svojim remek djelima. Po njemu, nakit mora imati svoju dušu. Dok gledamo njegovu odanost radu sa zlatom i dragim kamenjem, možemo biti uvjereni da on svakako unosi svoju dušu u njih. Prsten koji vidimo ovdje sa pravim dijamantima i rubinom košta oko pet hiljada eura.

Amela Obradović je mušterija koja često navraća. Ona nam kaže i svoje razloge za to: "Kad god prolazim Baščaršijom, svratim u zlatarsku radnju zato što me zaista privlači način na koji oni izrađuju nakit. Vrlo je tradicionalan i podsjeća me na moje djetinjstvo kada sam se igrala i probala prstenje moje nane i pranane, i uživala sam u tome. Tako da kad gledam njihov nakit, poveujem se sa svojim najljepšim periodom života, a to je djetinjstvo."

Ručno izrađeni nakit je znatno skuplji od serijske proizvodnje, ali Elmir Šehić nema razloga za zabrinutost, jer kaže, da za unikatno prstenje, ogrlice i naušnice uvijek postoji tržište. U zavisnosti od materijala i dizajna neki od njegovih ostvarenja dostižu cijenu i od deset hiljada eura.

XS
SM
MD
LG