Linkovi

Američki kongres i zdravstvena njega


Američki kongres se sprema za još jednu debatu o tome kako se odnositi prema pristupu kojeg Amerikanci imaju zdravstvenom sistemu, te o tome da li poništiti istorijski zakon o zdravstvenoj njegi kojeg je potpisao predsjednik Obama. Zakonodavci sada imaju konkretne informacije o potrebama zdravstvene njege Amerikanaca.

Istražitelji sada znaju da su osobe koje mogu priuštiti bolju zdravstvenu njegu općenito zdravije nego one koje ne mogu. Oni sada znaju i ko će najvjerovatnije umrijeti od pretjerane doze droge, od dijabetesa ili drugih hroničnih bolesti, pa čak i gdje žive. Doktor Christopher Murray i ostali na univerzitetu Washington su pregledali potvrde o smrti iz preko 3 hiljade američkih oblasti u periodu od 34 godine, od 1980 do 2014.

Pronašli smo da različiti uzroci imaju veći značaj u različitim dijelovima zemlje. Na primjer, u zapadnom dijelu sjedinjenih država nasilna smrt je više uobičajena, dok su srčane bolesti više uobičajene na jugoistoku. Smrt od droge je češća u zapadnoj Virginiji ili Kentuckyju, kaže doktor Murray.

Srčane bolesti su vodeći uzročnik smrti općenito u Sjedinjenim državama, ali rizik od srčanih bolesti i drugih bolesti i povreda se znatno razlikuje među zajednicama, što samo naglašava oštre razlike u zdravlju širom zemlje.

Moramo shvatiti zašto postoje tolike razlike u životnom vijeku, i šta uzrokuje smrt među djecom, odraslima i starijima na tako različitim nivoima u različitim zajednicama.

Svaka od američkih saveznih država je podjeljena u oblasti sa svojim vlastitim lokalnim vladama. Istražitelji su također pronašli razlike u zdravlju među oblastima u istoj saveznoj državi. I šta više, razlike u očekivanom životnom vijeku od jedne oblasti do druge se povećavaju.

Veoma je važno za nas da shvatimo zašto različite zajednice imaju veoma različit životni vijek. I razlike širom Amerike su ogromne. Među zajednicama se bilježi razlika i do više od 20 godina, i to zaista moramo shvatiti.

Doktor Murray i ostali istražitelji kažu da bi se njihov rad mogao iskoristiti da se otkriju uzročnici smrti u konkretnim područjima i poboljša općenito zdravlje Amerikanaca.

XS
SM
MD
LG