Linkovi

Obama poziva na protuterorističku politiku koja se pridržava temeljnih američkih vrijednosti


U svom posljednjem govoru o nacionalnoj sigurnosti, predsjednik Barack Obama je zahvalio američkim postrojbama na održavanju Amerike sigurnom, te, bez spominjanja njegovog imena, odbacio poziv novoizabranog predsjednika Donalda Trumpa na zabranu Muslimana i njegovu podršku, izraženu tokom predizborne kampanje, za tzv. 'waterboarding'.

U govoru, u utorak, vojnicima u Zrakoplovnoj bazi McDill, u Tampi, na Floridi, Obama je rekao: "U posljednjih osam godina, nijedna strana teroristička organizacija nije uspješno isplanirala i izvela napad na našu domovinu," dodavši da nije manjkalo pokušaja. "To je rezultat vašeg rada," rekao je vojnicima.

Prije govora, predsjednik se sastao sa liderima i vojnicima američkog Središnjeg zapovjedništva i Specijalnih operacija, te im zahvalio na radu.

Obama je izložio kako gleda na stanje borbe protiv terora nakon svoja dva mandata, dobivši jaki pljesak kad je rekao da je lider al-Qaide Osama bin Laden mrtav.

On je s ponosom istaknuo da je, kad je počeo mandat, 180 hiljada vojnika bilo raspoređeno u Iraku i Afganistanu, a sada ih je tamo 15 hiljada.

Smanjenje broja američkih kopnenih snaga u ratnim zonama, rekao je Obama, označava namjerni zaokret u strategiji na veće oslanjanje na izgradnju jakih međunarodnih koalicija i na oslanjanje na lokalne partnere, kako bi se smanjio broj američkih žrtava i materijalni troškovi.

Obama je naglasio značajni napredak u borbi protiv terorističke grupe Islamska Država, rekavši: "Ono što je najvažnije jest da smo slomili kičmu ISIL-a." Trošak je bio, kazao je, značajno niži od onoga prethodne administracije, i iznosi 10 milijardi dolara u dvije godine.

Premda je postignut velik napredak, upozorio je predsjednik, posao nije gotov. On je istaknuo da su posljednjih godina najsmrtonosnije napade u samoj domovini izveli "domaći i uglavnom izolirani pojedinci, koji su se radikalizirali na Internetu."

Međutim, naglasio je Obama, ne smije se izgubiti perspektiva o opasnosti terorizma: "Današnji teroristi ubijaju nevine ljude, ali ne predstavljaju egzistencijalnu prijetnju našoj zemlji." On je dodao da su teroristi ubice i nasilnici i tako ih treba tretirati.

Obama je rekao da je njegova administracija zabranila torturu, uključujući i 'waterboarding'. "Podržavanje naših vrijednosti i pridržavanje vladavine zakona nije slabost. To je naša najveća snaga."

On je pozvao Kongres da glasa o novoj autorizaciji upotrebe vojne sile u borbi protiv Islamske Države.

U neizravnoj kritici Trumpovog poziva na zabranu Muslimana, Obama je rekao da rat protiv terora ne može biti rat protiv islama, dodavši: "Zaštita slobode je nešto što radimo za sve Amerikance, ne samo za neke."

XS
SM
MD
LG