Linkovi

General James Mattis, nadimkom "Mad Dog", kandidat za ministra obrane SAD


General James Mattis, nadimkom "Mad Dog", kandidat za ministra obrane SAD
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:22 0:00

Novoizabrani američki predsjednik Donald Trump je formalno objavio svoju nominaciju za budućeg ministra obrane Sjedinjenih Država, danas na skupu u saveznoj državi Sjeverna Karolina. Medjutim, još od prošle sedmice se zna da je Trumpov izbor za ovu izuzetno važnu funkciju u američkoj vladi, penzionirani marinski general, James Mattis. Iz Pentagona se javila novinarka Glasa Amerike Carla Babb:

Umirovljeni general ogromnog ratnog iskustva, James Mattis, je u toku vojne karijere dobio nadimak Bijesni Pas, Mad Dog.

Mattis je služio kao zapoavjednik Centralne Komande američkih oružanih snaga, koja je bila zadužena za izvodjenje vojnih operacija na Srednjem istoku. Takodjer je bio zapovjednik savezničkih snaga NATO, na čelu s Amerikom.

Njegova izuzetna sposobnost i odlučnost, u Afghanistanu i u Iraku, mu je donijela nadimak Bijesni pas - ali i veliko poštovanje vojnika kojima je zapovijedao.

General JOHN NICHOLSON, zapovjednik medjunarodnih snaga u Afghanistanu: "On je vojnik nad vojnicima, on je vrhunski marinac! I sjajan je zapovjednik. Prvi puta smo se sreli u pokrajini Nangahar u Afghanistanu, gdje smo sudjelovali u žestokim borbama, 2006 godine. Zaista me inspirisao kao vojni lider i strateg."

Stručnjaci kažu da je Mattis i vojnik, i visoki intelektualac.

MICHAEL O’HANLON, Institut BROOKINGS: “Smatra se najnačitanijim, najbolje informiranim, najiskusnijim generalom cijele jedne generacije u Pentagonu.”

Michael O’Hanlon, sa washingtonskog instituta Brookings, dodaje da vjeruje da su osobna povijest i ogromno borbeno iskustvo generala Mattisa učinili vrlo praktičnim u odnosu na mnoge druge kolege, pogotovo kada je u pitanju vojna moć.

MICHAEL O’HANLON, Institut BROOKINGS: “U stvari je jako dobro da netko poput Mattisa, zbog njegovog borbenog iskustva i odgovornosti, savjetuje Donalda Trumpa, jer je Trump takav da će poslušati savjete takvog čovjeka. Takodjer vjerujem da će njegovi vojni savjeti često ukazivati na uzdržanost, oprez, umjesto na slijepo korištenje sile na prvu loptu.”

Prije nego general Mattis bude potvrdjen na položaj, Kongres mora usvojiti i jedan izuzetak u odnosu na zakon - naime, vojno lice može postati ministrom obrane samo ako je najmanje sedam godina civil, što s Mattisom još uvijek nije slučaj. On je u penziji tek tri godine.

Cilj ovog američkog zakona je inače stvoriti tampon-zonu izmedju vojne službe i civilnog vodjstva u Pentagonu.

Kongres je do sada samo jednom napravio takav izuzetak kada je generala iz Drugog Svjetskog rata, George Marshalla, postavio za ministra obrane 1950. godine.

XS
SM
MD
LG