Linkovi

EU – Rusija: „Kremlj podržava i desničarski i lijevo orijentirane političare...“


Mogućim izborom Marine le Pen, nacionalistički orijentirane predsjedničke kandidatkinje za predsjednicu Francuske Rusija bi i u Francuskoj mogla steći daleko veći uticaj.

Italijanski premijer Matteo Renzi najavio je ostavku nakon poraza na referendumu o ustavnim promjenama čije je promjene zagovarao. Italijani su, jednostavno rečeno, odbacili Renzijevu politiku prema Evropskoj uniji i to je, poslije britanskog referenduma o izlasku iz članstva u Evropskoj uniji, donekle sličan ishod glasanja ubjedljive većine Italijana. U Austriji su se birači, takođe u prošlu nedjelju opredijelili za lijevo-orijentiranog predsjedničkog kandidata. U Bugarskoj, članici Evropske unije, birači su prošlog mjeseca izabrali lidera, socijalistu, za koga se procjenjuje da je politički orijentiran prema Rusiji. Politička kretanja u Evropi, a spomenuti referendumi i izbori su najsvježiji primjeri tih kretanja, povod su za analize i procjene mogućeg širenja ruskog uticaja u nekim od zemalja, članica Evropske unije i podsticanja na politiku odbacivanja Evropske unije.

Uz sve to i još jedan događaj koji je privukao pažnju. Naime, patrijarh ruske pravoslavne crkve, pouzdani pobornik politike predsjednika Vladimira Putina, u nedjelju je posvetio novu crkvu u blizini Ajfelovog tornja u Parizu. Taj čin neki analitičari ocjenjuju kontroverznim simbolom Putinovog uticaja u Evropi i dovode u vezu sa mogućim izborom Marine le Pen, nacionalistički orijentirane predsjedničke kandidatkinje za predsjednicu Francuske.

U tom slučaju, Rusija bi i u Francuskoj mogla steći daleko veći uticaj, ocjenjuje Peter Eltsov, profesor na studiju međunarodne sigurnosti američkog Univerziteta za nacionalnu odbranu:

"Nije tajna da je jedna ruska banka posudila 27 miliona eura Marine le Pen, liderici francuskog ekstremnog, desničarkog Nacionalnog fronta. Izbori u Francuskoj biće održani za nekoliko mjeseci. Mnogi analitičari procjenjuju da bi le Penova mogla pobijediti. I ako se to desi, usuđujem se predviđati da će to biti kraj Evropske unije.“

Marine le Pen izjavljuje da bi ona bila jedna od tri lidera, uz narednog američkog predsjednika Donalda Trumpa i ruskog predsjednika Vladimira Putina, koji bi bili dobri po mir u svijetu. Peter Eltsov smatra da je Trumpov izbor ustalasao Evropu i rezultirao jačanjem nacionalističkih grupa i stranaka, ali istovremeno i socijalističkih pokreta i da....

"....Imate osjećaj da Rusija podržava, da Kremlj podržava, i desničarski i lijevo orijentirane političare, političare koji su u većini skeptični prema Evropskoj uniji, političare koji bi željeli izlaz iz Evropske unije i koji bi podržali ukidanje sankcija protiv Rusije."

Uz finasijsku podršku nekim evropskim političarima, Moskva ulaže veliki novac i u snažnu propagandu da bi proširila uticaj u nekim evropskim zemljama, ističe Peter Eltsov i precizira:

"Pokušavaju sve što mogu, ja bih rekao, da utiču na slabe evropske karike... A sada je u prema ruskoj propagandi osjetno ranjiva Grčka, Italija i Španija donekle, i Bugarska, takođe osjetno. Uticaju Rusije nisu podložne zemlje sjeverne Evrope."

Moska pokušava i nastaviće snažno pokušavati finansijski i ideološki podrivati NATO kao savez i podsticati neke zemlje-članice na istupanje iz članstva i podsticati na odustajanje od pristupanja NATO savezu. Sjedinjene Države moraju nastaviti pružati najsnažniju moguću podršku svojim evropskim saveznicima smatra Peter Eltsov i posebnop naglašava:

"Definitivno, apsolutno Washington ne bi trebalo da ostavi bez podrške istočno-evropske zemlje. Posebno ističem baltičke zemlje, države čija je bojazan od Rusije opravdana i u kojima je ruska populacija značajna."

Profesor Eltsov takođe ističe da američko- ruski odnosi, ako i otople u periodu u kojem Donald Trump bude u Bijeloj kući, neće nikako dostići nivo na kojem su bili prije tridesetak godina, u eri predsjednika Reagana i Gorbačova.

EU – Rusija: „Kremlj podržava i desničarski i lijevo orijentirane političare...“
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:21 0:00

XS
SM
MD
LG