Linkovi

Uspješni imigranti u Silikonskoj dolini


Silikonska dolina u Kaliforniji je poznata kao globalni centar inovacija na području visoke tehnologije, i za nju se vežu i mnoge priče o uspjesima imigranata. U 2013-oj godini, čak su se dvije nove firme u vlasništvu imigranata našle među najvećim poduzetničkim ulagačima u Silikonskoj dolini.

Uspješni imigranti u Silikonskoj dolini
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:20 0:00

Silikonska dolina u Kaliforniji za mnoge je platforma za pretvaranje snova u stvarnost. I dok je nekim imigrantima jedini cilj stizanje u Ameriku, drugi imaju veće snove.

Qasar Younis je pravi primjer za to. On je glavni direktor poslovanja u Y Combinator, u jednoj od najvećih firmi za rizična ulaganja u Silikonskoj dolini. A ne tako davno živio je u jednom udaljenom selu u oblasti Punjab u Pakistanu. Younis kaže da je oduvijek znao da će postati uspješan u Silikonskoj dolini.

"Silikonska dolina je jedno posebno iskustvo za mene, različito od ostatka Amerike, jer kad se bolje pogleda vidi se da više od polovine firmi u Silikonskoj dolini su osnovali imigranti", kaže Qasar Younis.

Na početku karijere i sam je tragao za fondovima da bi mogao voditi svoj biznis, a sad je na samom vrhu firme Y Combinator, koja finansira nova poduzeća.

Younis je poduzetnički kapitalista - investitor koji vjeruje da će nova poduzeća uspjeti, zato im pozajmljuje novac, a zauzvat uzima udio u tim novim firmama.

Jedan drugi imigrant iz Pakistana, Dilawar Syed je krenuo drugim putem, ali in on vjeruje u inventivnost i trud, i kaže: "Ideja je u tome da se od nemogućeg napravi moguće, tako mi funkcioniramo."

Freshdesk je software kompanija sa sedištem u San Francisku koja pomaže drugim biznisima u oblasti podrške potrošačima. Dilawar Syed kaže da Silikonska dolina nije samo lokacija nego je i način razmišljanja koja pruža velike mogućnosti imigrantima.

"Mislim da je to jedno posebno i jedinstveno mjesto, kao neki poseban ekosistem gdje postoje faktori koji omogućuju razvoj pojedinca, ohrabruju trud i preuzimanje rizika; ima tu i padova, ali dosta često i spektakularnih uspjeha", kaže Dilawar Syed, predsjednik firme.

U čemu je onda tajna uspjeja u Silikonskoj dolini?

"Ako si inženjer, to je prednost. Zatim treba osnovati svoju firmu, a ne raditi za drugoga", kaže Qasar Younis.

To su dvije uspješne priče iz Silikonske doline koje mogu poslužiti kao inspiracija za sljedeće generacije poduzetnika i imigranata.


XS
SM
MD
LG