Linkovi

Malo sunca za bolje zdravlje


Vitamin D from Sun
Vitamin D from Sun

Narod kaže da svaki dan treba pojesti jabuku radi dobrog zdravlja. A čini se, da i malo vremena provedenog na suncu može pomoći u izbjegavanju ili ublažavanju raka dojke.

Malo sunca za bolje zdravlje
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:06 0:00

Slatko i jednostavno, sunce - je ključ života. A nova istraživanja ukazuju na to da može biti i ključ za dulji život žena sa rakom dojke. Sunčevo svjetlo, uz određenu ishranu ili dodatke, je izvor vitamina D. A pacijentice sa rakom dojke koje imaju visok nivo D vitamina u krvi imaju bolji izgled za oporavak nego one kod kojih vitamin D manjka, kaže se u studiji Roswell Park instituta za rak, koju je predvodio Dr. Song Yao:

"S jedne strane, rak dojke je u njih manje agresivan, a s druge strane, vjerovatnoća umiranja od te bolesti, ili ponovna pojava raka dojke je manja", kaže Dr. Yao.

Ta vjerovatnoća za umanjeni rizik povratka raka ili smrti je 30 posto, kaže Dr. Yao, bez obzira na tip ili fazu raka dojke.

Kako dolazimo do dovoljnih količina D vitamina? Preporučuje se izlaganje sunčevim zracima 15 minuta na dan, a može se dobiti iz hrane kao što su jaja, sirevi, masne ribe ili vitaminski dodaci.

XS
SM
MD
LG