Linkovi

Otvorena pitanja oko trgovinskih odnosa SAD - Kuba


Pitanja oko trgovinskih odnosa SAD - Kuba
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:31 0:00

Smrt Fidela Castra otvara neka pitanja o budućnosti ekonomije Kube i njenim odnosima s ostatkom svijeta. Mnogi se pitaju hoće li vlada u Havani sada povuči nove poteze prema tržišnoj ekonomiji. Više, u prilogu novinara Glasa Amerike Marcusa Hartona.

Za života, Fidel Castro je krivio američki ekonomski embargo za ekonomske nevolje njegove zemlje. Neki, poput francuskog predsjednika Francois Hollandea, iskoristili su Castrovu smrt kao priliku da pozovu na okončanje embarga.

FRANCOIS HOLLANDE, PREDSJEDNIK FRANCUSKE: "Povodom smrti Fidela Castra, želim ponovno inzistiratu da se embargo koji kažnjava Kubu definitivno ukine. Kubu treba smatrati partnerom u međunarodnoj zajednici."

Embargo je i dalje na snazi premda su neka njegova ograničenja ublažena nedavnim otopljavanjem odnosa Sjedinjenih Država i Kube. Unatoč tome, američke kompanije koje žele voditi biznis u Kubi kažu da birokratske prepreke usporavaju njihove planove.

Američki senator Bob Menendez, Amerikanac kubanskog porijekla, kaže da Castrova smrt dovodi Kubance korak bliže slobodi, ali on vjeruje da će vođenje biznisa ostati kao što je bilo.

SENATOR BOB MENENDEZ: "Želite voditi biznis na Kubi? Želite postati dio turističke industrije? Morate razgovarati sa sinom Raula Castra. Želite biznis u poljoprivredi? Morate razgovarati s njegovim zetom. Obojica su visoki oficiri kubanske vojske."

Još jedan faktor koji komplicira trgovinske veze s Kubom je novoizabrani predsjednik Donald Trump. Na predizbornom skupu u septembru, Trump je kritizirao odluku predsjednika Obame da normalizira odnose s Kubom i zaprijetio da će to preokrenuti.

DONALD TRUMP, NOVOIZABRANI PREDSJEDNIK SAD: "Svi ustupci koje je Barack Obama pružio Castrovom režimu dolaze putem predsjedničke izvršne naredbe, što znači da ju sljedeći predsjednik može ukinuti. A ja ću to i učiniti ako Castrov režim ne udovolji nađim zahtjevima. Ti zahtjevi će uključiti vjersku i političku slobodu za kubanski narod i oslobađanje političkih zatvorenika."

Trumpov šef ureda u Bijeloj kući Reince Pribus u nedjelju je ponovio tu tvrdnju, rekavši da će Sjedinjene Države trebati vidjeti neki pozitivni potez Kube da bi se normalizirali međusobni odnosi.

XS
SM
MD
LG