Linkovi

Izgubljeni grad


U opustošenoj regiji, irački grad Sinjar je u ruševinama iako je već godinu dana oslobođen od ektremista Islamske države. Voljeni centar grada za Yazidi stanovništvo je uništeno blago, ali je mnogo žalosnije to što je, prema Ujedinjenim nacijama, izvršen genocid nad tom vjerskom manjinom.

Izgubljeni grad
please wait
Embed

No media source currently available

0:00 0:02:11 0:00


Nekad užurbai grad, Sinjar je danas u ruševinama. Ništa ne funkcionira, jedva da ima ljudi. Tek nekoliko obitelji se vratilo u grad nakon što su ga Peshmerga snage vratile od Islamske države. Različite grupe vojnika se još uvijek nalaze u blizini grada.

Lokalno stanovništvo se prisjeća dolaska ISIL-a za koji kažu da je bio pun užasa.

"Ti borci su na samom početku bili jako dobro naoružani jer su ovdje stigli sa puno ukradenog oružja nakon zauzimanja Mosula. Prilikom napada, borci ISIL-a sukoristili tešku artiljeriju, a mi smo se branili kalašnjikovima", prisjeća se Baran Qasim, vlasnik radnje u Sinjaru.

Nakon okupacije, na desetine hiljada ljudi je pobjeglo iz grada. Neki su umirali od gladi, drugi su radije izvršili saoubojstvo da bi na taj način izbjegli grozote koje je ISIl naneo Yazidi narodu. Najstrašnije je bilo kidnapovanje hiljada žena i djevojaka.

"Bilo bi mi lakše da su ubili i mene. Ovako sam morala gledati sve ono što su činili mom narodu. Radilo se o tri hiljade Yazidi djevojaka i žena, među njima bilo je i puno djece. Strašno je kad ubiju muškarce, no to se u ratu dešava. Ali otmica i silovanje žena i djevojaka?", govori brišući svoje suze majka sedmoro djece, Naam Farhab.

Peshmerga snage su vratile grad Sinjar prije godinu dana, ali je linija fronta sa Islamskom državom još uvijek na samo nekoliko kilometara. Iako nema više žestokih borbi, kažu vojnici, oko 20 procenata teritorije je ipak još uvijek u rukama ISIL-a.

I Talib Naif Jaso, zapovjednik Peshmerga jedinice se također prisjeća neopisivih strahota: "Islamska država je odvodila ljude po grupama, ubijala ih, a tijela tovarila na kamione za smeće. Ubijali su čak i starice. Leševe su bacali u rupe, a neke ljude su sahranili žive."

Lokalo stanovništvo ne vjeruje da se grad može obnoviti. Isto tako sumnjaju i to da se regija sa toliko slomljenih srca i prekinutih života ikada može povratiti.

XS
SM
MD
LG