Linkovi

Rusija obnavlja plan za postavljanje S-400 raketnog sistema oko Kalinjingrada


Rusija je objavila da planira instalirati S-400 raketni sistem zemlja-zrak, kao i nuklearno osposobljene Iskander sisteme na područje Kalinjingrada.

Rusija obnavlja plan za postavljanje S-400 raketnog sistema oko Kalinjingrada
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:22 0:00

Rusija je objavila da planira instalirati S-400 raketni sistem zemlja-zrak, kao i nuklearno osposobljene Iskander sisteme na područje Kalinjingrada koje se nalazi između Poljske i Litvanije, kao odgovor na NATO-ovo postavljanje raketnog štita u blizini njenih granica. Sjedinjene države su u maju lansirale raketni odbrambeni sistem u Rumuniji, a u izgradnji je i protiv-raketna platforma u Poljskoj. Rusija tvrdi da se sa raketnim štitom krši međunarodni sporazum iz 1987. godine. Izvještaj je pripremila novinarka Glasa Amerike, Zlatica Hoke.

Prošle godine je Rusija imala masivne vojne vježbe na teritoriji cijele zemlje i instalirala nove vrste naoružanja na svojim granicama. Planovi za postavljanje nuklearno sposobnih raketa nije ništa novo, tempiranje ove najave dakle može imati samo jedan specifičan cilj, kaže Peter Eltsov, profesor za međunarodnu sigurnost na Univerzitetu nacionalne odbrane s kojim smo razgovarali putem Skype-a: "Time Kremlj pokužava testirati novog predsjednika, a prijelazni period je najpogodnije vrijemeza to. To isto se dogodilo i 2008. godine nakon što je Obama bio izabran."

NATO je tokom ove godine vršio masivne vojne vježbe u Poljskoj i u Baltičkim zemljama, kao vid podrške. Ali je u ovim zemljama ipak vidno strahovanje da će novoizabrani predsjednik Donald Trump sve promijeniti.

"Mislim da je NATO divan, ali je neophodna modernizacija, a zemlje koje štitimo moraju to i da plate", rekao je u jednom kampanjskom govoru Donad Trump.

Demokratski senator iz države Maryland, Ben Cardin je izjavio da će Kongres postupati u interesu Sjedinjenih država i naših saveznika u NATO-u.

"Naša je odgovornost da postavimo smjernice, i ja se nadam da će na osnovu dvostranačkog glasanja u američkom Kongresu predsjednik Trump shvatiti smjer po kojem će Amerika i nadalje održati svoje globalno liderstvo u zaštiti tih vrijednosti koje su nam toliko važne", rekao je Senator Cardin.

Litvanija, koja se graniči sa Rusijom kod Kalinjingrada, ne ostavlja ništa slušajnosti. Vilnius podiže vojnu spremnost zemlje, a svojim građanima dijeli priručnik od 75 stranica sa uputstvima kako da postupaju u slučaju ruske invazije. Ali napad Rusije na članice NATO-a nije vjerovatan, kaže Eltsov, i dodaje: "Putin zapravo nema nikakvog razloga sa zauzme značajne dijelove Baltičkih zemalja ili da izvrši invaziju na njih."

Međutim, moguće je da će Moskva pojačati svoje miješanje u istočnom dijelu Ukrajine, kaže Jelcov. Isto tako, po njemu se ne očekuje ni veće zbližavanje Rusije i Sjedinjenih država za vrijeme Trumpove administracije jer jake lobističke snage na obje strane žele zadržati status quo.

XS
SM
MD
LG