Linkovi

Trumpova retorika dovodi do pada američkog utjecaja u svjetskoj trgovini


Sasvim je moguće da će slobodna trgovina ili ideja međunarodne trgovine sa malo ograničenja i nižim tarifama postati žrtva u novoj, Trumpovoj administraciji.

Trumpova retorika dovodi do pada američkog utjecaja u svjetskoj trgovini
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:15 0:00

Sasvim je moguće da će slobodna trgovina ili ideja međunarodne trgovine sa malo ograničenja i nižim tarifama postati žrtva u novoj, Trumpovoj administraciji. Transpacifičko partnerstvo je već zapravo odbačeno u Kongresu. Sporazum NAFTA će vjerovatno postati predmetom ponovnih pregovaranja, a evropski partneri Washingtona se plaše da će TTIP, tj. Tranasatlanstko partnerstvo za trgovinu i investicije doživjeti sličnu sudbinu. Analitičari smatraju da je za takav protiv-trgovinski sentiment kriva protekcionistička retorika burne kampanjske sezone. Izvještaj je pripremio novinar Glasa Amerike, Mil Arcega.

TPP, sporazum o slobodnoj trgovini 12 zemalja, trenutno je u potpunom zastoju, ali ako bi stupio na snagu, omogućio bi skoro 40 posto svjetske ekonomske proizvodnje. Evropski partneri se plaše da je takva sudbina i prekoatlanskog sporazum pod Trumpovom administracijom.

"Stvarno ne znamo šta će se dogoditi. Imamo jake razloge da vjerujemo da će doći do zastoja sa TTIP, koji svakako nije prioritet za novu administraciju", kaže gospođa Cecilia Malmstrom, povjerenik za trgovinu Evropske Unije.

Tokom svoje kampanje Donald Trump je govorio da će odbaciti sve dogovore poput NAFTE za koje smatra da su loši, jer su odgovorni za gubitak miliona američkih radnih mjesta. Stručnjak Bill Galston je mišljenja da je NAFTA, bez obzira na nedostatke, stvorila kontinentalni obskrbni lanac uslijed čega je američka auto industrija danas među najboljima u svijetu.

"Ako se taj sistem odnosa poremeti, to će imati ozbiljne posljedice. Nije mi jasno kako bi to moglo doprinjeti povratku radnih mjesta u auto industriji u Sjedinjenim državama", iznosi svoje mišljenje William Galston iz Brookings Instituta.

Odbacivanje trgovinskih dogovora u Aziji je popuštanje prilika, kaže Jeff Kingston, direktor za azijske studije Univerziteta Temple u Japanu, i dodaje:

"U Aziji se širi zabrinutost u vezi sa pouzdanošću Sjedinjenih država kao saveznika. Trumpov izbor za predsjednika će jasno pojačati takve brige i strahovanja. Mišljenja sam da će to dovesti i do značajnog opadanja američkog utjecaja u Aziji."

Beijing je preduhitrio Trumpove prijetnje podizanja tarifa na kinesku robu time što je upozorio na mogućnost trgovinskog rata, i naznačio da bi mogli otkazati narudžbe za američke avione ili pooštriti regulative za američke kompanije koje posluju u Kini.

"Ideja jednosmjerne ulice je suviše simplistička da mi možemo prijetiti Kini, a da ona ne može uzvraćati istom mjerom", kaže gospodin Galston iz Brookingsa.

Galston upozorava da odustajanje od vodeće uloge u Istočnoj Aziji će dovesti do toga da Kina preuzme tu ulogu. Kina je druga najveća ekonomija na svijetu, i ubrzano kreće ka popunjavanju nastalog vakuma. Prošle sedmice na azijsko-pacifičkom ekonomskom samitu u Peruu već je predložila stvaranje svoje sopstvene regionalne zone slobodne trgovine.

XS
SM
MD
LG