Linkovi

Neke industrijske zemlje zaostaju u obavezama iz Pariškog sporazuma


Prema izvještajima, nekoliko zemalja članica grupe industrializiranih zemalja G20 zaostaje u svojim obavezama za smanjivanje emisije shodno Pariškom sporazumu iz 2015. godine.

Neke industrijske zemlje zaostaju u obavezama iz Pariškog sporazuma
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:43 0:00

Naučnici su zabrinuti da će se momentum privrženosti tom naporu biti izgubljen ako novoizabrani predsjednik sjedinjenih država Donald Trump ispuni svoja kampanjska obećanja i povuče se iz tog sporazuma.

Istraživači klimatskih promjena Londonskog ekonomskog fakulteta su naveli Sjedinjene države, Argentinu, Australiju, Kanadu, Saudijsku Arabiju i Tursku koje nisu obezbijedile zakonski okvir za postizanje ciljeva u smanjivanju emisije.

"Zanimalo nas je da li postoji politički i zakonski okvir, ili inicijativa za smanjivanje emisije u određenom roku. U Sjedinjenim državama naprimjer, postoji Plan čiste energije, ali je to sektorski plan, dok ne postoje ciljevi usmjereni na sve vrste emisije u cijeloj zemlji", kaže Samuel Fankhauser sa fakulteta London School of Economics.

Izvještaj je podnet na globalnom klimatskom skupu u Marakeshu, u Maroku gdje će delegati razraditi političke smjernice iz Pariškog dogovora za zadržavanje porasta prosječne svjetske temperature na razini od 2 °C u usporedbi s predindustrijskim razinama.

"Ratifikacija Pariškog dogovora je izvršena u 110 zemalja. Međutim to je tek krhki kompromis sa potencijalom za unutarnje svađe među zemljama potpisnicama. Ali sadašnji momentum je dosta stabilan, jer je pravac zacrtan, i sve zemlje razumiju da je to i u njihovom sopstvenom interesu", kaže gospodin Fankhauser.

Međutim taj momentum se može usporiti uslijed izborne pobjede Donalda Trumpa koji je u svojoj kampanji obećao povlačenje iz Pariškog dogovora.

U Marakechu delegati iz svih dijelova svijeta su uputili apel Washingtonu da se pridržava svojih obaveza.

"Nijedna sadašnja ili buduća administracija ne bi trebala pokušati opovrgnuti kolektivnu volju svjetske javnosti za očuvanje i poboljšanje naše planete i time garantovati postojanje života na njoj", upozorava predsjednik Bocvane, Ian Khama.

Klimatski stručnjaci kažu da su za vrijeme Obamine administracije Sjedinjene države po svojim rezultatima bile čak iznad krivulje. Rachel Cleetus, vodeći ekonomista u Uniji zabrinutih naučnika, razgovarala je sa novinarem Glasa Amerike putem Skype-a.

"Administracija Obame je jučer objavila plan čiji je cilj smanjenje emisije do 2050. godine za 80 posto, u usporedbi sa 2005-om godinom. To je ambiciozan plan, ambiciozni od svih dosadašnjih, ali zapravo još uvijek nije dovoljan", kaže Rachel Cleetus, ekonomista iz organizacije Union of Concerned Scientists.

Britanija je tek nedavno ratifikovala Pariški klimatski dogovor. Klimatski aktivisti se nadaju da će saveznici Sjedinjenih država uspjeti ubijediti Trumpa da ne povuče američki potpis sa Pariškog sporazuma.

XS
SM
MD
LG