Linkovi

Nesvakidašnja ljubavna priča u filmu "Loving"


Film Loving je zasnovan na istinitoj priči i nudi intimni portret ljubavi između Richarda i Mildred Loving, bijelca i crnkinje, koji su se suprostavili zakonu o miješanju rasa u Virginiji 1957. godine i stupili u brak. Događaji koji su uslijedili nakon tog njihovog koraka su promijenili Ameriku.

Nesvakidašnja ljubavna priča u filmu "Loving"
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:33 0:00

Film Loving je zasnovan na istinitoj priči i nudi intimni portret ljubavi između Richarda i Mildred Loving, bijelca i crnkinje, koji su se suprostavili zakonu o (ne)miješanju rasa u Virginiji 1957. godine i stupili u brak u obližnjem Washingtonu DC. Događaji koji su uslijedili nakon tog njihovog koraka su promijenili Ameriku. Novinarka Penelope Poulou je razgovarala sa rediteljem i glavnim glumcima filma Loving.

* Richard Loving koga igra Joel Edgerton, govori svojoj budućoj supruzi Mildred:

- Izgradiću ti kuću upravo ovdje. Našu kuću... Hoćeš li se udati za mene?

No vjenčanje Richarda i Mildred se moralo obaviti u susjednom Washingtonu DC, glavnom gradu Amerike, jer je njihov brak bio ilagelan prema virdžinijskom zakonu o rasnom integritetu.

U sledećem insertu vidimo kako ulice upada u njihovu kuću usrijed noći i viče na Richarda:

- Zašto spavaš sa tom ženom?!

Na što preplašena Mildred odgovara:

- Pa ja sam mu supruga!

Policija međutim stavlja im do znanja da je njihov brak u Virginiji nezakonit, pa ih hapsi, nakon čega su optuženi, izvedeni na sud i osuđeni.

"Richard Perry Loving, bijelac, i Mildred Jeter, obojena osoba, su protivzakonito živjeli kao muž i žena", glasi optužba.

Bračni par mora napustiti Virginiju ako ne želi u zatvor. 1958-e sele se u Washington, daleko od prijatelja i obitelji. Pet godina kasnije, 1963. godine Mildred, ohrabrena građanskim pokretom, traži pomoć od tadašnjeg ministra pravosuđa Roberta Kennedyja. Nakon toga su je potražili i predstavnici Američke unije za građanska prava i pomogli im da se bore za svoju ljubav.

Pri snimanju filma reditelj Jeff Nichol se oslanjao na ondašnje dokumentarne snimke i izvještaje o tom događaju. Ali snaga filma je u Nicholsovom nijansiranom opisu duboke ljubavi između dvoje ljudi čija je jedina želja da svoj život prožive zajedno.

1967 godine Vrhovni sud donosi odluku u njihovu korist. Slučaj Loving vs. Virginia postaje prekretnica i presedan kojim se ukidaju zakoni o miješanju rasa širom zemlje.

Na nedavnom otvaranju Afro-američkog muzeja u Washingtonu DC, Jeff Nichols je dao izjavu Glasu Amerike o prijemu svog filma kod publike: "To je sve dirljivo i laska mi, ali ono što je zaista važno to je ta priča Richarda i Mildred koju želimo prikazati. Ja za njih do 2012-e čak nisam ni znao, a to je sramota! Jer se tu radi o fundamentalnom dijelu naše američke historije."

Glumica Ruth Negga se potpuno uživjela u ulogu Mildred. Mnogi hvale njenu produhovljenu glumu. Za Glas Amerike je rekla da ju je najviše ispirisala divljenje ženi koja od nevoljne aktivistkinje prerasta u neizmjerno hrabrog borca.

"Kako možemo otkriti ko smo mi u stvari? Obično se to desi kad smo u opasnosti, jer smo prisiljeni na to saznaje. I tek kad istina ispliva na videlo, onda otkrivamo u sebi istrajnost i integritet", rekla je našoj novinarki.

Joel Edgerton igra ulogu Richarda Lovinga. Upitali smo ga da li ova priča govori i široj javnosti u današnjim okolnostima političke polarizacije.

"Stalno nailazimo na iste probleme koje ne možemo prevazići. Stoga je uvijek dobro da ispričamo nove, ponekad i nježne priče koje će nam pomoći da stvari vidimo kroz tuđe oči, sa empatijom. Zato i mislim da je ovaj film poseban i imaće utjecaja", rekao je glumac Joel Edgerton.

Za kraj, neka stoji tu još jedan odlomak iz filma u kojem predstavnik Američke unije za građanska prava pita Richarda Lovinga: "Ima li nešto što bi im htio poručiti? Mislim na suce Vrhovnog suda."

Richard mu zamišljeno odgovara: "Kaži sucima da ja volim svoju ženu."

XS
SM
MD
LG