Linkovi

Smjena predsjednika u SAD treba biti znak kontinuiteta i stabilnosti


U izbornoj godini reflektori su upereni na predsjedničke kandidate, njihove kampanje i platforme. Mjesecima prije samog izbora međutim iza kulisa se vrše tihe ali temeljite pripreme za tranziciju, illi primopredaju predsjedničke funkcije i administracije.

Smjena predsjednika u SAD treba biti znak kontinuiteta i stabilnosti
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:12 0:00

U izbornoj godini reflektori su upereni na predsjedničke kandidate i na njihove kampanje i platforme. Mjesecima prije samog izbora međutim iza kulisa se vrše tihe ali temeljite pripreme za tranziciju, illi primopredaju predsjedničke funkcije i administracije. Taj proces se odigrava kako u Bijeloj kući, tako i u kampanjama, pa i u raznim vladinim agencijama.

Predsjednička tranzicija u Sjedinjenim državama treba da osigura rad države bez prekida. Stephen Wayne, profesor državnog uređenja na univerzitetu Georgetown kaže: "Tranzicija treba da obezbijedi stabilnost dok se vrši prijelaz na političko ustrojstvo pobjedničkog kandidata."

Centar za Predsjedničku tranziciju pri Partnertsvu za javnu službu pomaže ovogodišnjim kandidatima u pripremi da preuzmu vlast već od prvog dana.

"Predsjedničke tranzicije su uvijek bile velike i kompeksne i period ranjivosti za našu zemlju, ali smo mišljenja da ako joj pristupimo strateški, prijelaz na novu administraciju pruža veliku mogućnost za što efikasniji rad države", kaže David Eagles iz Centra za predsjedničku tranziciju.

Timovi za prelazak skupljaju informacije, razmatraju moguće kandidate za kabinetske pozicije u novoj administraciji i vrše koordinaciju sa Bijelom kućom.

Proces tranzicije je zamišljen tako da bude imun od neprijateljstava tokom kampanje.

"Dok nas izbori razdvajaju, nakon njih moramo ponovo raditi zajedno. Vlada i nadalje funkcionira, jer ljudi i nadalje zahtijevaju usluge", kaže profesor Wayne.

Ali prelazak bez problema podrazumijeva i postojanje zdravih institucija.

"Pomoć novim ljudima u preuzimanju vlasti dakle, čak i ako vam se ne dopadaju, čak i ako niste glasali za njih, veoma je važna", naglašava profesor Wayne.

Prema njemu, proces tranzicije je bio najuspješniji između administracije republikanca George W. Busha i demokrate Baracka Obame 2008. godine. Glasnogovornik Bijele kuće Josh Ernest kaže da su Obama i njegov tim imali ogromnu korist od takvog prelaska: "Mislim da je to bila refleksija profesionalizma i demokracije, a predsjednik Obama i njegov tim su odlučni da nastave sa tom praksom."

Kongres je prvi zakon o tranziciji donio 1963. godine za vrijeme predsjednika Johna F. Kenedy-ja. Ali nakon atentata, i preuzimanja vlasti od strane Lyndona B. Johnsona, koji je kasnije pobijedio i na izborima, prvi formalni prijelaz između dvije administracije se desio tek 1968. godine, kada je Richard Nixon postao predsjednik.

XS
SM
MD
LG