Linkovi

Predizborni profil: Donald Trump


Predizborni profil: Donald Trump
please wait

No media source currently available

0:00 0:04:19 0:00

Početak ove neobične kandidature datira u juni prošle godine: biznismen koji nikad nije bio izabran ni na kakvu javnu funkciju, najavio je da pretendira na Bijelu kuću.

DONALD TRUMP, REPUBLIKANSKI PREDSJEDNIČKI KANDIDAT: "Službeno krećem u utrku za predsjednika Sjedinjenih Država i mi ćemo učiniti našu zemlju ponovno velikom."

Hvalisava najava, u zgradi koja nosi njegovo ime, okružen s obitelji, umnogome pokazuje što je Donalda Trumpa učinilo onim što je danas.

Rođen u Queensu, predgrađu New Yorka, odrastao je u bogatoj obitelji na čelu s ocem, Fredom Trumpom, također biznismenom nekretninama, koji je na njega imao ključni rani utjecaj.

BART ROSSI, POLITIČKI PSIHOLOG: "Njegov je otac bio autoritaran, vrlo zahtjevan i gazda u kući. Naravno, Donald je od njega pokupio te karakteristike."

Diploma prestižne Škole za financije Wharton i rad na građevinskim projektima njegovog oca u Queensu i Brooklynu bio je temelj za njegov prvi veliki potez - prelaz na Manhattan.

Trump je preuzeo kompaniju svog oca 1971, i našao se u problemima kada je Mininistarstvo pravde tužilo kompaniju za rasnu diskriminaciju pri iznajmljivanju stanova.

Te će se tvrdnje ponovno pojavljivati tokom njegove kampanje u sklopu kritika njegovih kontroverznih primjedaba o Meksikancima.

Trump: "Oni donose droge, oni donose kriminal, oni su silovatelji."

... a i o vjeri...

Trump: "Donald Trump poziva na totalnu i potpunu zabranu ulaza u Sjedinjene Države muslimanima sve dok naši predstavnici ne ustanove što se dođavola događa."

Njegova rana karijera obilježena je visokoprofilnim uspjesima - kao što je izgradnja ikoničkog Trump Tower, uz istovremeno pokazivanje talenta za stvaranje branda od vlastitog imena, kao i suštinsko razumijevanje medija, što će kasnije pomoći njegovoj kampanji.

EDWARD MERMELSTEIN, ODVJETNIK, RHEEM, BELL & MERMELSTEIN: "Vođenje biznisa u New Yorku zahtijeva jaku ličnost i visoku motiviranost. On je izrazito njujorški biznismen."

No, tu su bili i neuspjesi... kockarnice koje će bankrotirati, kolaps tržišta nekretninama koji je teško pogodio njegovo osobno bogatstvo. A sve je to izgledalo još veće u okruženju New Yorka.

CHRISTOPHER LEINBERGER, GEORGE WASHINGTON UNIV. SCHOOL OF BUSINESS: "New York je najveće tržište za razvoj nekretnina, a on je bio igrač otprilike srednjeg kalibra. Većini ljudi izvana on se čini kao mediokritetni uspjeh."

Sa tri braka, dva vrlo javna razvoda i petero djece, koja su ključni akteri u njegovoj kampanji, Trumpov privatni život privlači jednaku pažnju kao i njegovi poslovni potezi.

Njegov privatni život se još jednom našao u centru pažnje kasno tokom kampanje kada je objavljena snimka na kojoj ga se čuje kako se hvališe da pipa žene kako god želi, što su popratile brojne optužbe za seksualno napastvovanje... što on čvrsto niječe.

Trump: "Te totalno zle tvrdnje su potpuno lažne."

On se izvukao iz nevolja, jednako kao što je to učinio ranih dvijehiljaditih, kada je svoju biznismensku ličnost doveo u domove tv gledalaca širom amerike popularnom emisijom "The Apprentice".

Trump je postao politički glas na nacionalnoj sceni tvrdeći da predsjednik Obama nije bio rođen u Sjedinjenim Državama. Kasnije je to zanijekao.

Trump: "Hillary Clinton i njena kampanja su počeli tu kontroverzu 2008, ja sam ju završio."

U često kaotičnoj sezoni primarnih, stranačkih izbora, Trump je porazio 16 republikanskih suparnika porukom koja je našla odjeka kod američkih birača.

MICHAEL KRANISH, KOAUTOR KNJIGE "TRUMP REVEALED": "On je točno pogodio veliku anksioznost među biračima, koja je prisutna već duže vrijeme."

Njegovi napadi su oštri... "Ako pobijedim, naredit ću mom ministru pravde da imenuje posebnog istražitelja za tvoj slučaj."

On insinuira i potiče rastuće nepovjerenje u politički system. "Bojim se da će ovi izbori biti namješteni."

Na koncu, on se uspio prikazati kao populistički političar. "Ja sam s vama. Borit ću se vama i pobijedit ću za vas."

XS
SM
MD
LG