Linkovi

Velika Britanija investira u kibernetsku sigurnost


Britanske obavještajne službe upozoravaju na sve agresivnije špijunske taktike Moskve. U Kremlju poriču takve optužbe, ali britanska vlada ipak planira potrošiti preko dvije milijarde dolara na kibernetsku sigurnost i na zapošljavanje hiljadu dodatnih obavještajaca.

Investicija od 2.3 milijarde dolara namijenjena je za suprostavljanje novim pretnjama nacionalnoj sigurnosti. Britanski ministar finansije Philip Hammond nedavno je izjavio da bi meta "neprijateljskih stranih aktera" mogla biti ključna infrastruktura poput sistema kontrole letenja ili električne mreže.

"Dužnost nam je pokazati da to ne mogu uraditi bez kazne. Ne samo što ćemo se odbraniti u kibernetskom prostoru nego ćemo u slučaju napada uzvratiti udarac", rekao je Philip Hammond.

Hammond nije naveo Rusiju po imenu. Ali je u listu The Guardian istog dana objavljen članak iz pera lidera britanske domaće obavještajne službe, poznate kao MI5, koji optužuje Moskvu za sve agresivnije kibernetske napade, špijunažu, propagandu i subverzivnu aktivnost.

"Mislim da su u MI5 vrlo dugo bili konzumirani borbom protiv terorizma koja im je bila najveći prioritet. Sada će im trebati malo više vremena da nađu adekvatna sredstva za odupiranje pretnjama iz Rusije", rekao je Edward Lucas, novinar časopisa The Economist.

Ta sredstva treba da služe kako za odbranu, tako i za odvraćanje, kaže John Lough in Instituta Chatham House.

"Pred zapadnim zemljama stoji izazov da pokažu visoki stupanj odlučnosti prema Rusiji, da pokažu instrumente sa kojima raspolažu i kako ih mogu i pooštriti u slučaju potrebe, recimo ako se situacija pogorša u Ukrajini ili drugdje", kaže John Lough.

Kritičari kao Edward Lucas iz lista The Economist kažu da Britanija i Zapad nemaju kohezivnu politiku suprostavljanja ruskim pretnjama: "Treba nam zbirni odgovor na Putinove zbirne pretnje koje povezuju sve oblasti od finansija, propagande, spijunaže, energetike, do subverzivne aktivnosti i vojne demonstracije sile. Jedna od najslabijih karika u lancu su bankari, pravnici i računovođe na Zapadu koji pomažu ruskim bogatašima plasiranje njihovog novca. Njih bi trebalo krivično goniti i izručiti Sjedninjenim državama."

Veliki dio tog novca prolazi kroz londonske banke. Lucas je dugogodišnji dopisnik Ekonomista iz Moskve. Po njemu, oblast finansijskih malverzacija treba rješavati istovremeno sa odbranom od kibernetskih napada.

XS
SM
MD
LG