Linkovi

Put jedne somalijske djevojčice od izbjegličkog logora do zakonodavnog tijela Minnesote


Put jedne somalijske djevojčice od izbjegličkog logora do zakonodavnog tijela Minnesote
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:08 0:00

Prije 22 godine, somalijska djevojčica ILHAN Omar je živjela u izbjegličkom logoru u Keniji. Danas, ona je nadomak Doma zastupnika savezne države Minnesote, nakon uspješne kampanje u primarnim, stranačkim izborima koja joj daje šansu za historijsko dostignuće u Americi. Iz Minneapolisa, javio se Kane Farabaugh.

Trideset-trogodišnja Ilhan Omar je samouvjerena i bez isprika.

ILHAN OMAR, KANDIDAT ZA ZAKONODAVNO TIJELO MINNESOTE: "Bez isprike za to što sam muslimanka, što sam crnkinja, što sam imigrant, što sam izbjeglica."

Ona je novajlija u politici Minnesote, ali je prošla dugi put otkako je kao djevojčica pobjegla iz Somalije.

Omar: "Djevojčica u tom izbjegličkom logoru, prije 22 godine, mislila je samo na preživljavanje. Od danas do sutra. Ne vjerujem da je mogla i sanjati ovako velike snove."

Veliki san Ilhane Omar da uspješno pobijedi na izborima za člana zakonodavnog tijela Minnesote, u liberalnom okrugu Minneapolisa, izgledao je kao prilično nevjerojatno, kaže Lawrence Jacobs, profesor političkih nauka na Univerzitetu Minnesote.

LAWRENCE JACOBS, UNIVERZITET MINNESOTE: "Gledano izdaleka, sve je bilo protiv Ilhan Omar. Ona je muslimanka u saveznoj državi koja pretežno kršćanska. Ona je crnkinja u jednoj od najbjelačkijih država u americi. Ona je žena, a žene nisu dobro zastupljene u zakonodavnom tijelu. Ona je imigrant u državi koja nema mnogo imigranata."

U Minneapolisu živi oko 25 hiljada Amerikanaca somalijskog porijekla, od kojih su mnogi izbjeglice, baš kao Ilhan Omar. Većina ih je podržavala jednog drugog pripadnika dijaspore, Mohameda Noora. On je bio jedan od dva Ilhanina suparnika na primarnim izborima.

Omar: "Biti dio zajednice koja liderstvo vidi kao mušku ulogu, to je za nas bio izvor mnogih teškoća i prepreka tokom kampanje."

Ona je stoga potražila podršku izvan dijaspore i vodila kampanju da dobije podršku drugih birača, među njima i studenata kao što je Patrick English.

PATRICK ENGLISH, BIRAČ: "Oko političkih pitanja, mi se slažemo u mnogome, stalo nam je do istih stvari i ja sam želio da bude izabrana."

English ne samo da je glasao, nego se i pridružio kampanji i proširio glas među drugim studentima u okrugu.

Ta je strategija dala rezultate.

Omar: "Oko 800 od 2400 glasova je došlo iz istočno-afričke zajednice. 800 glasova je došlo od studenata, a 800 od dugogodišnjih stanovnika."

To je bilo dovoljno glasova da Omar pobijedi, porazivši dugogodišnju zastupnicu Phyllis Khan, koja je držala to mjesto od sedamdesetih godina prošlog stoljeća.

Ona je sada u poziciji da pobijedi na izborima 8. novembra jer nema protukandidata iz Republikanske stranke. Ako joj to i uspije, onda će na dan kada uđe u zakonodavno tijelo Minnesote postati dio povijesti Sjedinjenih Država, kao prva i žena i muslimanka i imigrantica u zakonodavnom tijelu.

XS
SM
MD
LG