Linkovi

U Washingtonu otvorena izložba "Umjetnost Ku'rana"


Nedavno je otvorena prva velika izložba posvećena umjetnosti svete knjige muslimana, Ku'rana u Sjedinjenim Državama. Izložba "Umjetnost Ku'rana" koju je organizirala galerija Arthur M. Sackler u suradnji sa istambulskim Muzejom turske i islamske umjetnosti, prikazuje više od 60 eksponata.

U Washingtonu otvorena izložba "Umjetnost Ku'rana"
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:38 0:00

Nedavno je otvorena prva velika izložba posvećena umjetnosti svete knjige muslimana, Ku'rana u Sjedinjenim Državama. Izložba "Umjetnost Ku'rana" koju je organizirala galerija Arthur M. Sackler u suradnji sa istambulskim Muzejom turske i islamske umjetnosti, prikazuje više od 60 eksponata: rukopisne primjerke Ku'rana koji stvarani tokom više od hiljadu godine u Islamskom svijetu - od Sjeverne Afrike do Turske, Irana i Afganistana. Slijedi prilog koji je pripremila novinarka Glasa Amerike June Soh.

*****************************
Ukrašeni rukopis velikog formata stvaran uz pomoć mastila, boja i zlata na papiru, nalazi se na samom ulazu izložbe.

"Ovaj primjerak je zasigurno jedan od najvećih i najtežih. Ima oko 60 kilograma i zaista je vrijedan pažnje. Većina ovih rukopisa je stvorena za ukras i poklanjana džamijama i mauzolejima", kaže glavna kustosica Massumet Farhad.

Veliki broj izloženih Ku'rana dolazi iz istambulskog Muzeja turske i islamske umjetnosti, a ostali su eksponati iz stalne kolekcije Freer i Sackler galerije. Ova vrijedna umjetnička ostvarenja potiču kako iz sedmovjekovnog Damaskusa u Siriji tako i iz Istambula u sedamnaestom stoljeću.

Neki Ku'rani su prebačeni u muzej čak iz grobnica Otomanskih sultana.

"Ovi Ku'rani su stvoreni za najmoćnije sultane, koji su vladali u tim područjima. Tek nakon puno godina su dospeli u ruke Otomanske kraljevske obitelji", kaže gospođa Farhad.

Massumeh Farhad, glavna kustosica galerije Freer i Sackler, za islamsku umjetnost kaže da iako je tekst svakog primjerka Ku'rana identičan, oni se razlikuju u stilu i formatu. Umijeće i sposobnost umjetnika ih je pretvorila u jedinstveno umjetničko djelo.

"Imamo i rukopis poznatog kaligrafa Yaquta, koji je bio najvjerovatnije jedan od najvećih umjetnika kaligrafije u islamskom svijetu i živeo je krajem 12-og i početkom 13-og stoljeća", kaže gospođa Farhad.

Izložba prikazuje ljepotu kaligrafije i izuzetnu složenost naglašenih dekoracija koje su primjenjivali najraniji pisari Ku'rana. Saznajemo i priče vezane za pojedine rukopise, njihovih stvaralaca i originalnih vlasnika.

"Nadamo se da će posjetitelji ponijeti sa sobom neke detalje ovih priča. Neke prije svega zanima kaligrafija, a neki žele saznati više o određenim kaligrafima. Drugi su pak zainteresirani da saznaju više o iluminaciji ili naglašavanju detalja, ili o samoj organizaciji izložbe. Nadamo se da će svako naći nešto zanimljivo", dodaje kustosica Massumeh Farhad.

Izložba Umjetnost Ku'rana je otvorena do 20. februara 2017, a nudi dodatne izvore podataka i na svom websajtu (http://ww.asia.si.edu/exhibitions/current/art-of-the-quran/default.php) koji posjetiocima stoje na raspolaganju i u galeriji, a i na internetu.

XS
SM
MD
LG