Linkovi

Najstariji američki ratni brod USS Constitution dočekao 219. rođendan


Najstariji američki ratni brod USS Constitution dočekao 219. rođendan
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:01 0:00

Avanturist Mikah Meyer je na misiji da posjeti svih više od 400 lokacija unutar Nacionalne službe za parkove. Nedavno, on je posjetio grad Boston, koji je odigrao veliku ulogu u američkom revolucionarnom ratu, od 1775. do 1783. U bostonskom Nacionalnom historijskom parku obišao je ratni brod kojemu je ime Constitution dao sam prvi američki predsjednik George Washington, prema Ustavu zemlje koji ovih dana slavi 197. rođendan. Prilog pripremila Julie Taboh.

Nacionalni historijski park Boston dom je broda USS Constitution, drvenog jedrenjaka s tri jarbola, otisnutog u more 21. oktobra 1797. On pripada američkoj mornarici kao jedna od šest fregata naručenih tokom administracije predsjednika Washingtona za zaštitu američke pomorske trgovine. To je u svijetu najstariji ratni brod koji je još uvijek na vodi.

Mikah Meyer je posjetio lokaciju na kojoj je brod usidren tokom trogodišnje obnove, uoči njegovog 219. rođendana.

“Brod je trenutno u procesu obnove – na njemu su još uvijek originalni dijelovi, ali su za obnovu podignuti iz vode. Kad sve bude gotovo, bit će spušten natrag u vodu.”

Vrhunac njegove posjete brodu, kaže Meyer, bila mu je demonstracija topa.

Top se ispaljuje dva puta dnevno kako bi se posjetiocima pokazalo kako su topovi bili punjeni i ispaljivani u akciji.

“Mislim da sam bio oko tri metra udaljen od topa i osjetio sam po cijelom tijelu udar zraka kad je opalio. Tek onda shvatite koliko su snažni bili ti stari topovi."

Jutarnja i večernja salva su odavanje počasti dizanju i spuštanju zastave, dnevnom obredu koji mornarica provodi na svakom brodu i u svakoj mornaričkoj bazi.

U Bostonu se nalazi i Nacionalni historijski park Minuteman koji uključuje Freedom Trail, gotovo pet kilometara dugu pješačku stazu obilaska historijskih mjesta koja govore o živopisnoj i pobunjeničkoj povijesti ovog grada.

Povijest se ovdje može osjetiti podjednako i na kopnu i na moru.

XS
SM
MD
LG