Linkovi

Tokom debate, Trump odbio potvrditi da će prihvatiti rezultat izbora


Tokom debate, Trump odbio potvrditi da će prihvatiti rezultat izbora
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:55 0:00

Republikanski predsjednički kandidat Donald Trump je, tokom treće i posljednje debate s demokratom Hillary Clinton, odbio obećati da će prihvatiti rezultate izbora . Dvoje kandidata za Bijelu kuću sukobilo se oko Rusije, imigracije i imenovanja sudaca za Vrhovni sud u debati održanoj u Las Vegasu. Izvještaj pripremio - Jim Malone.

Drugu debatu za redom nije bilo rukovanja kandidata u njihovoj završnoj raspravi. No, vjerojatno najznačajniji trenutak debate je uslijedio nakon pitanja moderatora Chrisa Wallacea oko Trumpovih ponavljanih tvrdnji da je čitav izborni proces namješten protiv njega.

CHRIS WALLACE, MODERATOR DEBATE: "Da ćete apsolutno prihvatiti rezultat izbora?"

DONALD TRUMP, REPUBLIKANSKI PREDSJEDNIČKI KANDIDAT: "Razmislit ću o tome tada, sada ne razmišljam o tome, onda ću. Ono što vidim je jako loše. Prvo, mediji su toliko nepošteni i zatrovali su umove birača."

Hillary Clinton je rekla da je Trumpov odgovor "zastrašujući" i ide u suprotnosti sa političkom tradicijom Sjedinjenih Država.

HILLARY CLINTON, DEMOKRATSKA PREDSJEDNIČKA KANDIDATKINJA: "On ponižava i omalovažava našu demokraciju i ja sam zaprepaštena da bi netko tko je kandidat jedne od dviju glavnih stranaka mogao zauzeti takav stav."

Dvoje kandidata su se sukobili oko toga pokušava li Rusija utjecati na izborni proces putem kibernetskih napada, a u što su uvjerene američke obavještajne službe.

Clinton: "Konačno, hoće li Donald Trump priznati i osuditi što radi Rusija i izjasniti se da ne želi Putinovu pomoć u ovim izborima i da odbija rusku špijunažu protiv Amerikanaca, što je ustvari ranije poticao."

Pod pritiskom, Trump je rekao da bi sigurno osudio Rusiju za takve aktivnosti ako je to točno. Ali, rekao je, i Kina ili neki drugi mogli bi biti iza tih napada. "Ja ne znam Putina. On je rekao lijepe stvari o meni. Ako bismo se složili to bi bilo dobro. Kad bi se Rusija i Sjedinjene Države složile i progonile ISIS, to bi bilo dobro. Putin nema nikakvog poštovanja prema njoj, nema nikakvog poštovanja prema našem predsjedniku."

Trump se branio i od optužbi najmanje devet žena koje kažu da ih je seksualno napastvovao. "Kao prvo, te su priče uglavnom raskrinkane. Te žene, ja ih ni ne znam. Vjerujem da znam kako su se pojavile - vjerujem da je to učinila njena kampanja."

Clintonova je pokušala braniti žene koje optužuju Trumpa. "Donald vjeruje da ga omalovažavanje žena čini većim. On napada njihov dignitet, on ih obezvređuje. Ne vjerujem da postoji igdje ikoja žena koja ne zna kakav je to osjećaj."

Kandidati su iskazali i oprečne stavove oko imenovanja sudaca Vrhovnog suda, oko pobačaja, te oko imigracije, gdje je Trump ponovno pozvao na izgradnju zida na granici, za što Clintonova kaže da bi rastrgalo obitelji.

Trenutno Hillary Clinton solidno vodi za oko 7 posto, a rano glasanje je već u toku u više od 30 saveznih država.

XS
SM
MD
LG