Linkovi

Las Vegas u očekivanju predsjedničke debate


Las Vegas u očekivanju predsjedničke debate
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:01 0:00

Treća i posljednja predsjednička debata bit će održana u Las Vegasu, gradu kockarnica u Nevadi. Tokom recesije 2008, ta je savezna država bila teško pogođena, sa mnogo izgubljenih radnih mjesta i kolapsom tržišta stambenih nekretnina. Oporavak od recesije tu je bio vrlo spor, ali sada, stvari su mnogo bolje i stanovnici su oprezno optimistični oko budućeg predsjednika. Izvještava - Elizabeth Lee.

Kičma lasvegaskih kockarnica nalazi se u ovoj prostoriji - lokalna podružnica Sindikata kulinarskih radnika.

CYNTHIA SALCIDO, PRISTALICA HILLARY CLINTON: "Ja čistim mašine za kockanje, javne toalete, razbijeno staklo i prolivena pića."

Cynthia Salcido i drugi članovi sindikata žele osigurati da se njihovi glasovi čuju kad sve oči budu uperene na Las Vegas u zadnjoj predsjedničkoj debati.

Salcido: "Ovo su teški izbori, ali ja sam jako uzbuđena zbog Hillary. Nadam se da će pobijediti i da ćemo imati prvu ženu za predsjednika."

Salcido ima dvije kćeri, jedna se zove Hillary. Kaže da joj je, kao samohranoj majci, teško spojiti kraj s krajem, ali, dodaje, može biti gore. Sve više turista se vraća nakon recesije koja je Las Vegas pogodila posebno teško.

ROBERT LANG, UNIVERZITET NEVADE, LAS VEGAS: "Previše smo se oslanjali na turizam i kad su ljudi prestali biti u tolikoj mjeri potrošači, zbog kraha, ovdje se to osjetilo još gore. Došlo je do ogromnog gubitka poslova posebno u građevinskoj industriji i to se ustvari nije oporavilo."

Ali, ističe Lang, turistički sektor je opet u punom zamahu. Trgovački centar blizu kockarnica pokazuje kako mali biznisi cvjetaju. Flip Flop Workshop - gdje si mušterije same naprave svoje japanke - sad već ima radi na dvije lokacije i traži nove zaposlenike.

SHAUNNA FISK, FLIP FLOP WORKSHOP: "Imamo 20 uposlenih, ali i dalje rastemo. U ovom molu vidimo nove biznise koji dolaze sa svih strana svijeta i iz Sjedinjenih Država."

I stambeno tržište Nevade se oporavlja.

SCOTT BEAUDRY, GREATER LAS VEGAS ASSOCIATION OF REALTORS: "Sad vidimo one - zovemo ih bumerang kupci" - koji su ranije izgubili svoje domove kako se vraćaju, i s novim stambenim kreditima ponovo ostvaruju svoj američki san - vlastiti dom."

Marsala Hottot sada traga za novom kućom. Kaže da je za nju ekonomija veliko pitanje u izboru predsjedničkog kandidata.

MARSALA HOTTOT, KUPAC KUĆE: "Nijedno od njih mi nije baš drago, ali idealno bih željela onog čiji će naglasak biti na stabilnosti zemlje i ekonomije."

Ekonomija je jedno od glavnih pitanja u izboru predsjednika i za Luisa Espinozu.

LUIS ESPINOSA, PRISTALICA DONALDA TRUMPA: "Mislim da je Trump bolji izbor. Osobno vjerujem da što je netko pohlepniji, što više želi novac, to će više otvarati nove biznise. A kad otvori više biznisa, uposlit će se više ljudi."

Robert Lang kaže da je oko 10 posto birača u Nevadi još uvijek neopredijeljeno ili će glasati za kandidata neke treće stranke. On kaže da bi s jakim angažmanom sindikata da potakne demokrate da izađu na glasanje, više građana u ovoj saveznoj državi moglo glasati za Hillary Clinton. No, teško je davati prognoze u ovim toliko nepredvidljivim izborima.

XS
SM
MD
LG