Linkovi

Uloga škole u borbi protiv siromaštva


Nejednakost u primanjima u Sjedinjenim državama je važna tema u ovogodišnjim predsjedničkim izborima prije svega zbog toga što podaci pokazuju da čak 49 milijuna Amerikanaca živi u siromaštvu, od toga svaka četvrta osoba je dijete.

Uloga škole u borbi protiv siromaštva
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:43 0:00

Nejednakost u primanjima u Sjedinjenim državama je važna tema u ovogodišnjim predsjedničkim izborima prije svega zbog toga što podaci pokazuju da čak 49 milijuna Amerikanaca živi u siromaštvu, od toga svaka četvrta osoba je dijete. Poboljšanje takve situacije je glavni cilj programa za obnovu zajednica putem transformacije najteže pogođenih naselja i izdizanjem obitelji iz siromaštva. Novinar Glasa Amerike, Chris Simkins je pripremio prilog u Atlanti, savezna država Georgia, o školskom programu namijenjenom djeci iz obitelji niskih primanja, omogućujući im sticanje dobrog obrazovanja koje im može obezbijediti uslove za bolju budućnost.

*********************

Ova školska djeca se nalaze na stazi koja će ih odvesti do fakultetske spreme i dobro plaćenih radnih mjesta. Daniel Shoy je zadužen za vođenje programa za obnovu zajednice u dijelu Atlante zvanom East Lake.

"Time što smo djeci omogućili školovanje visokog kvaliteta, a preko njih i njihovoj obitelji, otvaramo prvorazredne mogućnosti za izlazak iz višegeneracijskog ciklusa siromaštva, i upućujemo ih u jedan novi svijet mogućnosti", kaže Daniel Shoy, Predsjednik Fondacije East Lake.

Program pruža obrazovanje od jaslice do fakulteta. Počinje ovdje u učionici za trogodišnjake u predškolskoj ustanovi.

U učionici za mlađe đake posebna pažnja se posvećuje pismenosti, sa naglaskom na tečno čitanje do trećeg razreda. Djeca se konstantno ohrabruju na ulaganje truda, a njihov napredak se prati redovno. Školovanje nastavljaju u lokalnoj nezavisnoj srednjoj školi sa rigoroznim programom, s naglaskom na matematiku, nauku i tehnologiju.

"Zapanjujuće rezultate vidimo o tome što smo donedavna imali svega pet posto učenika petih razreda koji zadovoljavaju propisane standarde u matematici, a danas ih je 95 procenata koji u tome uspijevaju", kaže gospodin Shoy.

Ovaj program obrazovanja je dio inicijative za obnovu koja se nudi mladim stanovnicima takozvanih "namjenski izgrađenih zajednica".

Jalil Spearman je učesnik programa. Srednjoškolac je i planira odabrati dobro plaćenu karijeru u inžinjerstvu.

"To što imamo sve ove vannastavne aktivnosti poput inženjerstva, plesa i orkestra, pomaže mi da odlučim čime da se bavim i u školi, a i kasnije na koledžu da odaberem karijeru koja mi najviše odgovara", priča o svom iskustvu Jalil, učenik srednje škole.

Većina ove djece su danas uspješni kao i njihovi vršnjaci iz sredina sa boljim primanjima. Terez Chapman se doselila u East Lake prije 15 godina. Sada je na studijama i pored učenja radi i honorarno.

"Samo to znanje da pored obitelji još neko brine o tebi, ohrabljuje te i zainteresiran je za tvoj uspjeh - tera te da radiš bolje, da postaviš sebi visoke ciljeve i da postigneš dobre rezultate", kaže studentica Terez Chapman.

Terez kaže da podrška koju nastavnici pružaju ovim učenicima osigurava njihovu spremnost za dobro učenje i uspjeh u daljem životu.XS
SM
MD
LG