Linkovi

Robot u kuhinji


Zamislite da za večeru u svojoj trpezariji imate hranu koju je pripremio neki vrhunski i poznati kuhar - to je zapravo postalo moguće, zahvaljujući robotskoj kuhinji koja je u stanju replicirati hranu koju bi inače mogli dobiti samo u najboljim restoranima. Pogledajte prilog snimljen u Londonu.

Robot u kuhinji
please wait
Embed

No media source currently available

0:00 0:02:02 0:00

Možda vam tako ne izgleda, ali u ovoj kuhinji u Londonu hranu priprema glavni kuhar jednog poznatog restorana. Potpuno automatizirani robot-kuhar priprema supu od račića i paradajza, čiji recept je izmislio poznati kuhar Tim Anderson, tačno oponašajući sve njegove pokrete.

Londonska firma Moley Robotics poptpuno mijenja pripremanje hrane u domaćinstvima putem automatizacije, koristeći robotsku verziju poznatih kuhara iz svih dijelova svijeta.

"Mašina je u stanju uraditi puno više od pojedinca, jer može prikupiti znanje od mnogih ljudi i prenijeti ga u vaš stan. U tom smislu je zaista jedinstvena", kaže Mark Oleynik, osnivač i generalni direktor firme Moley Robotics.

Ova tehnologija pruža neograničeni pristup kuharima i njihovim receptima, a dvije robotske ruke sve to pretvaraju u gurmanski obrok. Ona koristi umjetnu inteligenciju i sistem za snimanje pokreta, i na taj način robot je u stanju ponoviti sve pokrete glavnih kuhara u pripremanju hrane. Postoji međutim jedan problem: roboti nisu u stanju da probaju ono što su skuhali, ne znaju da li treba dodati začine ili posoliti jelo.

"Može se reći da je to kao banka podataka svakog znanja o pripremanju hrane koju možemo koristiti u našim kuhinjama, i ne može se ni usporediti sa fizičkim praćenjem recepata iz Kuharice", kaže Oleynik.

Ali, barem za sada, i ova tehnologija ima svojih ograničenja. Sastojci se moraju pripremiti i pažljivo rasporediti da bi ih robotska ruka mogla pronaći.

Ovog trenutka vidimo robota kako priprema supu od račića, dodavajući češnjak, pavlaku, paradajz, ulje i taragon.

Izrada prototipa ovog robota je trajala 12 mjeseci. Oleynik je uvjeren da će ovaj robot u budućnosti moći pripremiti bilo koje jelo. Očekuje se da će prvi komercijalni prototipi robota pojaviti na tržištu već iduće godine.

XS
SM
MD
LG