Linkovi

"Let Girls Learn" - omogućite obrazovanje djevojčicama širom svijeta


Prva dama Michelle Obama je aktivno uključena u program koji se zalaže za obrazovanje za sve djevojčice u svijetu
Prva dama Michelle Obama je aktivno uključena u program koji se zalaže za obrazovanje za sve djevojčice u svijetu

Pjevačica Andra Day je jedna od nekoliko istaknutih žena koje su svoj glas posudile kampanji Let Girls Learn, koja je međunarodni projekat za promoviranje obrazovanja za djevojčice koje trenutno ne idu u školu. Ona se u Bijeloj kući pridružila bivšoj savjetnici za nacionalnu sigurnost Susan Rice, glumici dobitnici Oskara Meryl Streep, i četiri djevojčice koje su se osobno sastale sa prvom damom Michelle Obamom. Prošlog ljeta je Michelle Obama posjetila Liberiju i Maroko, gdje se, kako je rekla, mnoge djevojčice bore da uopće dobiju obrazovanje. Ona je jučer rekla da su se mnogi odazvali pozivu programa na akciju.

Bez obzira da li se radi o šefu države, korporativnim direktoru, ili nekon tinejdžerkom ovdje u Sjedinjenim državama, kada ljudi čuju vašu priču, priču djevojčica koje ne idu u školu, budu dirnuti. I oni su zapanjeni i žele pomoći, rekla je Michelle Obama.

Prije prikazivanja novog dokumentarca na CNN-u o ovom programu, glumica Meryl Streep je publici rekla da se stavovi prema djevojčicama moraju promijeniti, za boljitak svijeta.

Cijela ljudska obitelj mora na to pitanje obratiti pažnju. Tome se nadam i vjerujem da moramo dječacima pomoći da shvate da se vrata trebaju otvoriti, ali ne iz kavaljerstva, veća kako bi se pristup omogućio polovini stanovništva, rekla je holivudska glumica.

Dvije djevojčice koje su binu dijelile sa njom su rekle da moraju hodati nekoliko kilometara samo kako bi pohađale časove. Ali usprkos nazadovanjima, one kažu da su odradile simbolično putovanje unutar učionice.

Imamo djevojčicu u našoj grupi iz Maroka koja radi mehaničke stvari. Ona će otvoriti vlastitu garažu, što je nešto za šta smo mislili da je samo za dječake.

Vi ste veoma važni u ovom društvu. Kao djevojčica, zapamti to i zapamti da nešto značiš za budućnost. Možda sada misliš da nisi niko ništa, ali imaš važnu ulogu u budućnosti.

U svom uredničkom članku na cnn.com, Michelle Obama je rekla da joj je to pitanje osobno važno, jer joj je financijska pomoć pomogla da otvori vrata ka univerzitetskom obrazovanju. Sjedinjene države investiraju više od milijardu dolara u program Let Girls Learn, a svjetska banka će investirati više od 2 milijarde u narednih pet godina.

XS
SM
MD
LG