Linkovi

Trodimenzionalni ekran je bliska budućnost


Samo prije desetak godina imali smo celularne telefone sa dugmićima za biranje brojeva. Ekran na dodir je nekad bio naučna fantastika, a danas je ta tehnologija sveprisutna, iako i ona ima svoje nedostatke. Neki naučnici na univerzitetu Swansea u Walesu upravo rade na tome da se to promijeni.

Trodimenzionalni ekran je bliska budućnost
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:57 0:00

Zamislite kako bi to bilo korisno da upotrebimo pametne telefone bez gledanja u njihov ekran. Naravno, glasovna komanda postoji, ali ponekad baš i nije prikladno da se obratimo svom telefonu.

Naučnici na Univerzitetu Swansea sada rade na novom ekranu koji će se fizički pretvoriti u trodimenzionalne kontrole koje se mogu koristiti bez gledanja na ekran.

"Postoje fantastični pristupi koji koriste zvuk visoke frekvencije za stvaranje dojma brojčanika ili klizajuće funkcije, ili pak drugog objekta ispred ruke. Ali njih u stvarnosti zapravo nema. Kroz njih možete provući ruku jer su ti predmeti samo iluzija. A mi želimo otići korak dalje u toj čaroliji, pri kojoj pravi objekat se pojavi, zatim nestaje", kaže profesor kompjuterskih nauka Matt Jones.

Naprava Univerziteta Swansea je još uvijek u početnoj fazi razvoja, i izgleda kao tabla sa redovima 28 velikih, gusto postavljenih komandnih palica koje se mogu pomicati. U budućnosti, te komandne palice će fizički 'izrasti' iz ekrana.

"Može to da bude i brojčanik koji se izdiže iz ekrana, i moći ćete bez pogleda na ekran da stavite svoje prste na brojčanik i da okrećete brojeve. A kad završite, brojčanik će se ponovo lijepo i neprimjetno rastvoriti u ekran", objašnjava profesor Jones.

Svaka od današnjih komandnih palica predstavlja jedan piksel, najmanju jedinicu u slici na ekranu pametnih telefona. Sa sredstvima od 1.3 milijuna dolara dobivenih od Vijeća za istraživanje u oblasti inženjeringa i fizičkih nauka, Jones se nada da će se ova ideja tokom naredne četiri godine pretvoriti u tehnologiju prikladnu za masovnu proizvodnju.

XS
SM
MD
LG