Linkovi

Mars 2020: Novi rover sposoban za donošenje odluka


Mars 2020: Novi rover sposoban za donošenje odluka
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:56 0:00

Američka Nacionalna agencija za svemirska istraživanja i aeronautiku, NASA, okupila je naučnike s raznih strana svijeta da rade na razvoju sljedeće generacije samovoznog vozila - rovera - na Marsu. Više u prilogu Armine Amiryan.

Raznolika grupa naučnika radi trenutno u NASA-i na budućim svemirskim misijama. Među njima je i Armen Toorian, strojarski inžinjer armenskog porijekla iz Los Angelesa, koji je dio projekta Mars 2020, razvoja novog rovera za Mars, sposobnog za samostalno donošenje odluka.

ARMEN TOORIAN, STROJARSKI INŽINJER, NASA: "Misija je zakazana za 2020. U usporedbi s prethodnom, mnogo je više usavršenih instrumenata, a i reflektiraju se sva ranija iskustva."

Projekt Mars 2020, s procjenjenim koštanjem od milijardu i pol dolara, okupio je naučnike s raznih strana svijeta. Toorian je član tima koji testira svaki dio budućeg rovera, što je mnogo posla jer 'pametni' rover sadrži hiljade dijelova.

Toorian: "Malo je ljudi koji mogu reći da su radili na razvoju stroja koji će istraživati neki drugi svijet. Ja sam, stoga, vrlo ponosan da sam uključen u to i da mogu ostaviti svoj pečat na projektu koji je važan za cijeli svijet."

NASA planira poslati novi rover na Mars 2020. Potomak rovera Curiosity, novi rover će biti opremljen znatno preciznijim instrumentima da bi mnogo temeljitije istražio Crvenu planetu.

Toorian: "Mi ćemo mu samo svaki dan dati upute gdje da počne i gdje da završi rad. Kotači i amortizeri su napravljeni tako da mogu preći preko većeg kamenja i manevrirati u tijesnom prostoru. Ali najvažnija karakteristika je da je to pravi robotički sistem sposoban za neovisno donošenje odluka."

Prema podacima koje je prikupio NASA-in Mars Reconnaissance Orbite, neke vodene mase na planeti su nastale znatno kasnije nego što se prvo mislilo, što ukazuje da je Mars možda nekad bio u stanju održavati život.

Toorian vjeruje da će novi rover uveliko pomoći naučnicima da razriješe mnoge tajne Crvene planete.

XS
SM
MD
LG