Linkovi

Kongres preglasao veto predsjednika Obame na Zakon o pravdi protiv sponzora terorizma


Kongres preglasao veto predsjednika Obame na Zakon o pravdi protiv sponzora terorizma
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:56 0:00

Kongres je jučer preglasao veto predsjednika Obame na zakon kojim se dozvoljavaju tužbe protiv Saudijske Arabije zbog terorističkih napada od 11. septembra 2001. Kako javlja Michael Bowman, u oba doma Kongresa, ogromna većina glasova je bila na strani odbacivanja predsjednikovog veta.

Petnaest godina nakon terorističkih napada od 11. septembra, američki zakonodavci su premoćno opunomoćili zakonsku mjeru protiv stranih entiteta koji sponzoriraju terorizam na američkom tlu. Glavni zagovornici zakona bili su oni koji su u tim napadima izgubili svoje voljene.

SENATOR RICHARD BLUMENTHAL, DEMOKRAT IZ CONNECTICUTA: "Te obitelji nikad neće ponovo vidjeti svoje najdraže, ali zaslužuju pravdu pred sudom."

SENATOR JOHN CORNYN, REPUBLIKANAC IZ TEKSASA: "Zakon o pravdi protiv sponzora terorizma šalje snažnu poruku onima koji sponzoriraju terorističke napade na američkom tlu, uključujući i strane vlade; oni će odgovarati žrtvama i platiti za smrt i uništenje koje izazovu."

Protiveći se tom zakonu, Bijela kuća je tvrdila da on dovodi u opasnost Amerikance u inozemstvu podrivanjem koncepta suverenog imuniteta.

JOSH EARNEST, GLASNOGOVORNIK BIJELE KUĆE: "Sjedinjene Amerike Države su dublje angažirane u više zemalja širom svijeta nego bilo koja druga država. Dakle, postavljanje dodatnih izuzeća od suverenog imuniteta dovodi Sjedinjene Države u veću opasnost od bilo koje druge zemlje u svijetu."

No, mnogi od predsjednikovih najbližih saveznika u Kongresu misle drugačije. "Rizik da se štite od pravde počinitelji terorizma preteže nad rizikom od toga kako bi druge zemlje mogle na to reagirati."

Petnaestorica od 19 otmičara aviona 11. septembra 2001. bili su Saudijci. Obitelji žrtava već dugo vjeruju da su saudijski elementi pomagali otmičarima.

Međutim, Saudijska Arabija odavno negira ikakvu ulogu u tim napadima i upozorava na reperkusije novog zakona.

XS
SM
MD
LG