Linkovi

Što ostaje nakon prve predsjedničke debate?


SAD: Učinci prve predsjedničke debate
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:50 0:00

Demokratska kandidatkinja Hillary Clinton se nada porastu svog rejtinga u anketama nakon prve debate s republikancem Donaldom Trumpom. Ispitivanje javnog mišljenja, koje su proveli CNN i ORC, odmah nakon debate, pokazalo je da su dvije trećine ispitanika smatrale da je Clintonova bila bolja u debati, prvoj od planirane tri među predsjedničkim kandidatima. O mogućim učincima debate, više u prilogu Jima Malonea.

Vidno radosna, Hillary Clinton je pozdravila svoje pristalice u Sjevernoj Karolini dan nakon što se pokazala vrlo dobrom u prvoj debati predsjedničkih kandidata.

Hillary Clinton, demokratska predsjednička kandidatkinja: "Jeste li gledali debatu: Da? Jedna obavljena, dvije ostaju."

Clintonova je većim dijelom debate natjerala Donalda Trumpa u defenzivu, posebno pitanjem zašto on ne želi objaviti svoje porezne prijave, kao i o njegovoj ulozi u iskazivanju sumnje u državljanstvo predsjednika Obame. "On je i počeo svoju političku aktivnost na temelju te rasističke laži da naš prvi afro-američki predsjednik nije američki državljanin."

Trump je tek nedavno izjavio da prihvaća da je predsjednik rođen u Sjedinjenim Državama, nakon što je godinama potpirivao sumnje u to.

Donald Trump, republikanski predsjednički kandidat: "Vjerujem da sam obavio sjajan posao i da je to usluga ne samo našoj zemlji nego i predsjedniku da je pokazao svoj rodni list."

Svojim pristalicama u Miamiju, Trump je jučer rekao da vjeruje da je debata dobro prošla, premda se ranije žalio i na voditelja i na svoj mikrofon. On je također ukazao na neke novije ankete koje ukazuju da sustiže Hillary Clinton.

"To je fantastično, ta podrška kakvu dobivamo, sve više i više. Znate da sam pobijedio u Floridi na stranačkiim predizborima, a i sada nam dobro ide. Trenutno vodimo u Floridi."

Strategija Hillary Clinton da natjera Trumpa na defenzivu, za nju se isplatila, smatra analitičar Matthew Dallek.

Matthew Dallek, Univerzitet George Washington: "Mislim da je to bila čista pobjeda za nju na više razina i to će se na koncu pokazati - ako mogu nagađati! - ključnim trenutkom u vrlo dugoj i neprijateljskoj predizbornoj sezoni."

Ali, dodaje Dallek, ostaje da se vidi kako će debata utjecati na neopredijeljene birače. "Što se Trumpa tiče, debata neće škoditi njegovom rejtingu kod njegovih gorljivih pristaliva, ali teško da će mu pridobiti nove birače."

Unatoč pozitivnih ocjena, Hillary Clinton još uvijek mora poraditi na pitanju povjerenja birača u nju, kaže Andra Gillespie, putem Skypea.

Andra Gillespie, Univerzitet Emory: "Ona mora naći načina da se prikaže vjerodostojnom, da je prevazišla neke svoje greške."

Sljedeća predsjednička debata je zakazana za 9. oktobar.

XS
SM
MD
LG