Linkovi

Clinton i Trump: Dvoboj o ekonomiji i ulozi SAD u svijetu


Američki predsjednički kandidati Hillary Clinton i Donald Trump stavili su na ogled svoje suprotne planove o ekonomiji i ulozi Amerike u inozemstvu pred potencijalne birače u svojoj prvoj direktnoj debati, održanoj u ponedjeljak navečer.

Trump je ponovio svoju tvrdnju da Hillary Clinton nema staminu da bude predsjednik, te rekao da je njezina politika dovela do cijelog niza problema s kojima je zemlja sada suočena, uključujući i prijetnju koju predstavlja takozvana Islamska Država.

Clinton je rekla da Trumpovi ekonomski planovi koriste najbogatijima na uštrb srednje klase, te sugerirala da on ne želi pokazati svoje porezne prijave zato što nije onoliko bogat koliko tvrdi ili zato što krije nešto što bi moglo biti sukob interesa u slučaju da bude izabran.

Debata je bila prva od tri koje će biti održane prije dana izbora, 8. novembra.

U prilog svog iskustva, Hillary Clinton je navela putovanja u više od stotinu zemalja i višestruke mirovne pregovore i prekide vatre koje je postigla kao državna tajnica tokom prvog mandata predsjednika Obame.

Trump je odgovorio da, premda ona ima iskustvo, to je "loše iskustvo". On je oštro kritizirao nuklearni sporazum koji su Sjedinjene Države i još pet drugih sila postigle s Iranom kako bi ograničile nuklearni program Teherana. Istovremeno, Clintonova je upravo to navela kao primjer efikasne diplomacije koja je presjekla put Irana ka nuklearnoj bombi.

Dvoje kandidata se složilo da su nuklearna oružja najveća prijetnja svijetu, kao i da bi svakome čije se ime nalazi na popisu osumnjičenih terorista trebala biti uskraćena mogućnost da kupi oružje.

Clinton je pozvala na reforme sistema krivičnog pravosudnog progona kako bi se "obnovilo povjerenje između zajednica i policije", kao i da se osigura da policajci koriste silu samo kada je to potrebno.

Trump je naglasio potrebu "povrata zakona i reda" i istaknuo svoj plan da ponovo uvede kontroverzno "zaustavljanje i osobno prestresanje" građana na ulici. "Suočeni smo sa situacijom da u gradskim jezgrama, Afro-amerikanci i Hispanici žive u paklu jer je tako opasno. Hodate ulicom i netko vas ustrijeli," rekao je Trump.

Clintonova je odbacila takav pogled na crnačke zajednice, nazvavši ga "zastrašujućim". "Mnogo je toga na što trebamo biti ponosni i što trebamo podržavati i pomagati."

Oboje kandidata je istaknulo prijetnju kibernetskim napadima iz inozemstva, rekavši da SAD treba učiniti više da odgovori na to.

U vezi rata u Iraku, Trump je ustrajao da nikad nije izrazio podršku za taj rat, uspkos intervjua koje je svojedobno dao medijima, gdje je rekao upravo suprotno. On je kritizirao administraciju predsjednika Obame za način na koji je provedeno povlačenje američkih snaga, rekavši da je najmanje 10 hiljada vojnika trebalo ostati i da je trebalo "uzeti naftu" što bi spriječilo uspon Islamske Države.

Hillary Clinton je naglasila da iračka vlada nije bila spremna prihvatiti Sporazum o statusu američkih snaga, koji bi američkim vojnicima pružio pravnu zaštitu, što je bilo ključno za odluku o povlačenju trupa.

Sljedeća debata je zakazana za 9. oktobar. Potpredsjednički kandidati Mike Pence i Tim Kaine će svoju jedinu debatu održati 4. oktobra.

SaveSaveSaveSaveSaveSaveSaveSave

SaveSaveSaveSave

XS
SM
MD
LG