Linkovi

Tehnologija pomaže u povećanju političkog angažmana građana


Mnogi Amerikanci još uvijek ne znaju koga hoće za predsjednika. No, sada su im na raspolaganju različita kompjuterska pomagala koja im na lako dostupan način pružaju informacije o kandidatima i o važnim pitanjima. Neki smatraju da takve softverske alatke ometaju tradicionalni politički angažman pojedinaca. Više - u prilogu Elizabeth Lee iz San Francisca.

Sa ručkom koji se dnevno doprema zaposlenima i barom u samom uredu, tvrtka Brigade izgleda kao tipična start-up kompanija u Silicijskoj dolini, ali ono što ona pokušava učiniti u politici daleko je od tipičnog. Nestranački Brigade pokušava promijeniti ponašanje birača i poveća politički angažman.

MATT MAHAN, SUOSNIVAČ I DIREKTOR TVRTKE BRIGADE: "Moramo ljudima pružiti lagan pristup informacijama koje im trebaju da donesu odluke, ali moramo to također ugraditi u njihov društveni život. Trebamo to učiniti dijelom njihovih razgovora s prijateljima, napraviti sudjelovanje kulturološkom normom."

Mahan kaže da bilo aplikacijom na mobitelu ili na webu, korisnici mogu raspravljati o pitanjima i pokušati pridobiti druge za svoj stav. Korisnici mogu također vidjeti na koji način se njihovi pogledi poklapaju s onima političkih kandidata i mogu pružiti obećanje da će glasati za određenog kandidata.

"Vjerujem da je poanta demokracije stvaranje javnog prostora, trga, gdje ljudi mogu raspravljati o svojim vrijednostima, perspektivama o određenim pitanjima, pogađati se s drugima dok ne dođu do kompromisa o najboljem načinu da se ide dalje i stvori najbolje za većinu ljudi."

Druga tehnološka kompanija s političkim zamislima, koja nije bila prisutna u vrijeme prošlih predsjedničkih izbora, je Crowdpac.

GISEL KORDESTANI, SUOSNIVAČ I DIREKTORICA TVRTKE CROWDPAC: "Mi koristimo tehnologiju da bismo prosječnom građanu pomogli da se poveže i angažira u politici."

Ovaj nestranački websajt opisuje sebe kao prvu masovno financiranu platformu dizajniranu za politiku. Crowdpac pruža informacije o kandidatima za razne izborne funkcije, pomaže građanima da nađu i podrže kandidate s kojima dijele stavove i pomaže samim kandidatima da prikupe nove za kampanje putem masovnog financiranja.

Kordestani kaže da tehnološke kompanije mijenjaju načine na koje se građani tradicionalno angažiraju u politici, otvarajući im nove puteve za političku participaciju i da bi političari trebali obratiti pažnju na Silicijsku dolinu.

"Ova je regija u zadnja četiri desetljeća izrasla u silu ne samo u Sjedinjenim Državama nego i globalno, te stvara tehnologiju, platforme i pravila angažmana za društvo, za rad, za okolinu, globalno."

Kordestani kaže da mnoge tehnološke kompanije u Silicijskoj dolini shvaćaju da je važno surađivati s političarima na stvaranju pozitivnih promjena.

XS
SM
MD
LG