Linkovi

Tehnologija pomaže u povećanju političkog angažmana građana


Tehnologija pomaže u povećanju političkog angažmana građana
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:44 0:00

Mnogi Amerikanci još uvijek ne znaju koga hoće za predsjednika. No, sada su im na raspolaganju različita kompjuterska pomagala koja im na lako dostupan način pružaju informacije o kandidatima i o važnim pitanjima. Neki smatraju da takve softverske alatke ometaju tradicionalni politički angažman pojedinaca. Više - u prilogu Elizabeth Lee iz San Francisca.

Sa ručkom koji se dnevno doprema zaposlenima i barom u samom uredu, tvrtka Brigade izgleda kao tipična start-up kompanija u Silicijskoj dolini, ali ono što ona pokušava učiniti u politici daleko je od tipičnog. Nestranački Brigade pokušava promijeniti ponašanje birača i poveća politički angažman.

MATT MAHAN, SUOSNIVAČ I DIREKTOR TVRTKE BRIGADE: "Moramo ljudima pružiti lagan pristup informacijama koje im trebaju da donesu odluke, ali moramo to također ugraditi u njihov društveni život. Trebamo to učiniti dijelom njihovih razgovora s prijateljima, napraviti sudjelovanje kulturološkom normom."

Mahan kaže da bilo aplikacijom na mobitelu ili na webu, korisnici mogu raspravljati o pitanjima i pokušati pridobiti druge za svoj stav. Korisnici mogu također vidjeti na koji način se njihovi pogledi poklapaju s onima političkih kandidata i mogu pružiti obećanje da će glasati za određenog kandidata.

"Vjerujem da je poanta demokracije stvaranje javnog prostora, trga, gdje ljudi mogu raspravljati o svojim vrijednostima, perspektivama o određenim pitanjima, pogađati se s drugima dok ne dođu do kompromisa o najboljem načinu da se ide dalje i stvori najbolje za većinu ljudi."

Druga tehnološka kompanija s političkim zamislima, koja nije bila prisutna u vrijeme prošlih predsjedničkih izbora, je Crowdpac.

GISEL KORDESTANI, SUOSNIVAČ I DIREKTORICA TVRTKE CROWDPAC: "Mi koristimo tehnologiju da bismo prosječnom građanu pomogli da se poveže i angažira u politici."

Ovaj nestranački websajt opisuje sebe kao prvu masovno financiranu platformu dizajniranu za politiku. Crowdpac pruža informacije o kandidatima za razne izborne funkcije, pomaže građanima da nađu i podrže kandidate s kojima dijele stavove i pomaže samim kandidatima da prikupe nove za kampanje putem masovnog financiranja.

Kordestani kaže da tehnološke kompanije mijenjaju načine na koje se građani tradicionalno angažiraju u politici, otvarajući im nove puteve za političku participaciju i da bi političari trebali obratiti pažnju na Silicijsku dolinu.

"Ova je regija u zadnja četiri desetljeća izrasla u silu ne samo u Sjedinjenim Državama nego i globalno, te stvara tehnologiju, platforme i pravila angažmana za društvo, za rad, za okolinu, globalno."

Kordestani kaže da mnoge tehnološke kompanije u Silicijskoj dolini shvaćaju da je važno surađivati s političarima na stvaranju pozitivnih promjena.

XS
SM
MD
LG