Linkovi

Disciplinski tužilac traži smjenu glavnog tužioca Gorana Salihovića


Razrješenje zatraženo zbog više prekršaja

Ured disciplinskog tužioca podnio je danas tužbu kojom traži razrješenje Gorana Salihovića, glavnog tužioca Tužilaštva Bosne i Hercegovine (BiH), zbog šest prekršaja.

Također je uputio zahtjev Prvostepenoj disciplinskoj komisija Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH da donese odluku kojom će Salihović biti suspendovan do okončanja postupka.

Prema navodima disciplinskog tužioca, postoji dovoljno dokaza da je glavni tužilac propustio tražiti svoje izuzeće u predmetima kada postoji sukob interesa, te upuštao u neprimjerene kontakte sa sudijom i strankama u postupku.

Navodi se i da je počinio prekršaje miješanja se u rad tužioca ili sudije sa ciljem opstruiranja, omogućenja vršenja dužnosti tužioca osobama koje za to nisu ovlaštenje, davanja lažnih informacija u vezi sa prijavama na radno mjesto, kao i ponašanja kojim se dovodi u pitanje kredibilitet Tužilaštva.

Pritužba o povredi dužnosti glavnog tužioca je registrovana po službenoj dužnosti, a na osnovu medijskih navoda.

„Obzirom da je značajan dio dokazne građe na kojoj je tužba utemeljena prikupljen od drugih državnih institucija i označen određenim stepenom tajnosti, Ured disciplinskog tužioca nije u mogućnosti pružiti javnosti detaljnije informacije o činjeničnom osnovu tužbe“, navodi se u saopćenju.

XS
SM
MD
LG