Linkovi

Disciplinski tužilac traži smjenu glavnog tužioca Gorana Salihovića


Razrješenje zatraženo zbog više prekršaja
Razrješenje zatraženo zbog više prekršaja

Ured disciplinskog tužioca podnio je danas tužbu kojom traži razrješenje Gorana Salihovića, glavnog tužioca Tužilaštva Bosne i Hercegovine (BiH), zbog šest prekršaja.

Također je uputio zahtjev Prvostepenoj disciplinskoj komisija Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH da donese odluku kojom će Salihović biti suspendovan do okončanja postupka.

Prema navodima disciplinskog tužioca, postoji dovoljno dokaza da je glavni tužilac propustio tražiti svoje izuzeće u predmetima kada postoji sukob interesa, te upuštao u neprimjerene kontakte sa sudijom i strankama u postupku.

Navodi se i da je počinio prekršaje miješanja se u rad tužioca ili sudije sa ciljem opstruiranja, omogućenja vršenja dužnosti tužioca osobama koje za to nisu ovlaštenje, davanja lažnih informacija u vezi sa prijavama na radno mjesto, kao i ponašanja kojim se dovodi u pitanje kredibilitet Tužilaštva.

Pritužba o povredi dužnosti glavnog tužioca je registrovana po službenoj dužnosti, a na osnovu medijskih navoda.

„Obzirom da je značajan dio dokazne građe na kojoj je tužba utemeljena prikupljen od drugih državnih institucija i označen određenim stepenom tajnosti, Ured disciplinskog tužioca nije u mogućnosti pružiti javnosti detaljnije informacije o činjeničnom osnovu tužbe“, navodi se u saopćenju.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG