Linkovi

Politička satira u punom jeku


Američki predsjednički kandidati su trenutno ne samo u fokusu svih vijesti, nego su i omiljena tema političkih karikatura.

Politička satira u punom jeku
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:53 0:00

Američki predsjednički kandidati su trenutno ne samo u fokusu svih vijesti, nego su i omiljena tema političkih karikatura. Svaka fizička karakteristika, kao i tipični gest , ili neka druga osobenost, moguća su meta političke satire : od žuto-narandžaste kose Donalda Trumpa, do vječitih odijela koja nosi Hillary Clinton. Novinari Glasa Amerike su razgovarali s nekim od poznatih američkih karikaturista, koji kažu da ne pamte kada su zadnji puta imali ovako sjajan materijal za svoje karikature.

* * * * *

Umjetnici političke karikature se dobro provode ove izborne godine, uz kandidate Hillary Clinton i Donalda Trumpa.

" Nikada nam nije bilo lakše", kaže Matt Wuerker iz magazina Politico.

Republikanski kandidat i milijarder Donald Trump nema dlake na jeziku, i otvoren je, možda i previše.

"Naravno da moraš početi s kosom. Žuta je, s naznakama zlatnog i narandžastog. To je neiscrpan izvor šale - tu njegovu kosu možete staviti na šta god hoćete, a čak i trogodišnjak će vam reći - Donald Trump! ", opisuje svoj rad Matt Wuerker.

Karikaturista Washington Posta, Michael Cavna se slaže s kolegom Wuerkerom: " Vrlo ga je lako nacrtati, 7-godišnji napuhanko s tom kosom koja izgleda kao perika, boja i nijansi koje ne postoje u prirodi. "

Prvi predsjednički kandidat-žena u povijesti Amerike je takodjer omiljena meta karikaturista.

"Ona ima one nasmijane obraze, koji zapravo izgledaju vještački kada se smiješi. Ima te dvije loptice na obrazima - i ako to nacrtaš, ne moraš ni crtati velike podočnjake, ili bore na licu", kaže Matt Wuerker.

Medjutim, mnogi karikaturisti , pogotovo iz inozemstva, se ne sputavaju toliko, i nemilosrdniji su.

"Znate, lako je biti zao - možeš je napraviti ružnom i starom, ali ja nikada ne idem tim putem, jer vjerujem da to smeta suštini karikature", objašnjava svoj princip rada Matt Wuerker.

Umjetnici političke karikature promatraju politički proces, i pronalaze najtipičnije karakteristike, koje potom prenaglašavaju. Opreznost Hillary Clinton , koja se ogleda u njenim strogim polu-muškim odijelima, i Trumpova narandžasta kosa, doprinose satiričkoj dimenziji ove burne izborne godine u Sjedinjenim Državama.

XS
SM
MD
LG