Linkovi

New York: Pitanje Sirije i izbjeglica, glavna tema razgovora na zasjedanju Generalne skupštine


Svjetski lideri se sljedeće sedmice sastaju u New Yorku na godišnjem susretu generalne skupštine. Kako izvještava naša novinarka Margaret Basheer, rat u Siriji I izbjeglička kriza izazvana tim ratom će, prema očekivanjima, dominirati dnevnim redom.

Lideri žele izbjeći prelijevanje krize uzrokovane ratom u Siriji, uglavnom ljudski egzodus u susjedne I evropske zemlje koje već nose veliki dio tereta. Oni će o tome razgovarati na dva samita koji će se fokusirati na izbjeglice. Generalni sekretar UNa Ban KI Moon će biti domaćin prvog samita u ponedjeljak.

Veći broj zemalja bi morao prihvatiti ljude koji su istjerati iz svojih domova. Veći broj zemalja mora priznati dobre strane migracije. I svako svugdje mora ustati protiv animoziteta sa kojim se suočava toliko mnogo izbjeglica, migranata I manjina, rekao je Ban Ki Moon.

Predsjednik Barack Obama će biti domaćin drugog samita u utorak.

Očekujemo da će samit rezultirati u novim, održivim predanostima humanitarnim pozivima UNa, proširenom programu prihvatanja izbjeglica ili alternativnim legalnim načinima njihovog prihvatanja, rekla je pomoćnica državnog sekretara Sheba Crocker.

Ali postoji skepsa da će ijedan od tih susreta išta postići kako bi se poboljšala situacija gotovo 5 miliona Sirijaca koji su pobjegli iz svoje zemlje.

Jedini način na koji se može riješiti sirijska kriza je politički sporazum. Siguran sam da će se o tome govoriti na generalnoj skupštini, ali Vladimir Putin ne dolazi u New York, I ako on nije tamo, ne možete ozbiljno razgovarati o Siriji, kaže Richard Gowan sa univerziteta Columbia.

Sjedinjene države I Rusija su se početkom mjeseca složili o primirju I dopremanju pomoći u Siriju. Dvije zemlje također namjeravaju surađivati po pitanju eliminiranja terorista, uključujući I takozvanu Islamsku državu. Pitanje da li taj sporazum djeluje ili ne djeluje će vjerovatno oblikovati razgovore u New Yorku. Vijeće sigurnosti UNa će u srijedu održati susret na visokom nivou čiji je cilj u središte pažnje staviti Siriju, ali očekivanja o rezultatima su mala.

Činjenica je da se odluke o Siriji donose u Washingtonu, Moskvi I Iranu, a ne u auli Vijeća sigurnosti, kaže Richard Gowan.

Ostatkom sedmice će dominirati govori svjetskih lidera pred Generalnom skupštinom. Neka velika imena ipak neće biti prisutna, kao Vladimir Putin, Xi Jinping I Angela Merkel. Biće to posljednji put da predsjednik Obama prisustvuje tom zasjedanju na funkciji predsjednika, I njegov govor će se vjerovatno fokusirati na njegovu multilateralnu ostavštinu. To će također biti I posljednje zasjedanje generalne skupštine za Ban Ki Moona kao generalnog sekretara UNa. Njegov mandat dug jednu deceniju se završava 31 decembra.

XS
SM
MD
LG