Linkovi

Protiv Alzheimerove bolesti zelenom salatom i tjelovježbom


Protiv Alzheimerove bolesti zelenom salatom i tjelovježbom
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:31 0:00

Alzheimerova bolest je, kažu stručnjaci, jedina bolest među deset najčešćih uzroka smrti u Americi, za koju nema prevencije, lijeka, pa čak ni usporavanja njenog neumitnog toka. No, jedna mala studija pokazuje preokret ranog stadija bolesti ponajviše promjenom načina života. Neki aktivisti - koji sami imaju gen s visokim rizikom za Alzheimerovu bolest ! - kažu da ih ta studija potiče da otvoreno govore o vlastitim načinima održavanja mozga zdravim. Prilog Shelley Schlender.

Ti su aktivisti na raznim stranama svijeta, ali se okupe da bi se i šalili ali i bili ozbiljni oko pitanja salata i tjelovježbe. A sve zato što žele smanjiti svoj rizik za Alzheimerovu bolest.

SUSAN, APOE4.INFO: "Mi smo svi saznali da imamo jednu ili dvije kopije gena APoE4, što nam daje vrlo visok rizik za Alzheimerovu bolest."

Susan kaže da je njezin otac umro od Alzheimerove bolesti. Liječnici mu nisu imali što drugo dati nego lijek za poboljšanje pamćenja Aricept. "To je bilo, više manje, možemo dati Aricept ali on neće djelovati dugo. A i neki liječnici imaju fatalistički stav, kad jednom imate tu bolest, ništa se ne da napraviti, samo trebati srediti sve iza sebe i očekivati odlazak u dom za njegu."

Susan je saznala za svoj APOE4 gen prije četiri godine. Odlučna da se ne preda, potražila je na Internetu druge ljude s istim genotipom. "Grupa nas se zbližila i odlučili smo da pokušamo poboljšati zdravlje vlastitog mozga."

U grupi je i "Juliegee", što joj je pseudonim. Prije nego što se spojila sa Susan, ona je sa strahom pratila svoje sve češće momente zaboravnosti u dobi od 49 godina. A, onda je i saznala da ima rizični gen.

JULIEGEE, APOE4.INFO: "Kad sam svoje simptome razmotrila u svjetlu genetski visokog rizika za Alzheimerovu bolest, bila sam prilično užasnuta."

No, strah joj se pretvorio u hrabrost kad je s cijelom grupom osnovala online zajednicu nazvanu APOE4.info. Svi su se bacili u proučavanje često kontradiktornih studija o zdravlju mozga, a potom se fokusirali na zeleno lisnato povrće, zdrave masnoće, tjelovježbu i drugo. "To je bilo uzbudljivo putovanje. Moje pamćenje je sada značajno poboljšano."

Rad grupe je dobio potvrdu istraživanjem Dalea Bredesena, iz Instituta Buck za istraživanja starenja. On proučava kako kombiniranje promjena u načinu života sa drugim intervencijama može preokrenuti opadanje kognitivnih sposobnosti, a sa grupom APOE4.INFO surađuje već dvije godine. U junu, Bredesen je potaknuo njihov optimizam dokumentiravši poboljšanja pamćenja čak i u ranom stadiju Alzheimerove bolesti.

DALE BREDESEN, BUCK INSTITUTE FOR RESEARCH ON AGING: "Ovo je prvi put u povijesti da je zabilježen preokret u kognitivnom opadanju u ranom stadiju Alzheimera."

Bredesen hvali grupu APOE4.info za iskušavanje načina da se pomogne mozgu, bilo rigoroznom tjelovježbom, dobrom prehranom i drugim metodama. "Kada pogledate u molekularnu mehaniku koja stoji iza kognitivnog opadanja, onda vidite komponentu koja je vezana uz stres, komponentu koja je vezana uz spavanje."

Bredesen planira kliničke studije s ciljem poboljšanja pristupa preokretu kognitivnog opadanja. Udruženje za Alzheimerovu bolest smatra njegov rad obećavajućim i nada se da bi Sjedinjene Države do 2025. mogle razviti nacionalne smjernice za prevenciju ili efikasno liječenje Alzheimerove bolesti.

XS
SM
MD
LG