Linkovi

Protesti zbog gradnje cjevovoda na indijanskoj teritoriji


Amerikanci širom zemlje izražavaju svoju podršku jednom indijanskom plemenu u Sjevernoj Dakoti koji se protivi izgradnji naftnog cjevovoda kroz njihovo drevno sveto zemljište.

Protesti zbog gradnje cjevovoda na indijanskoj teritoriji
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:17 0:00

Amerikanci širom zemlje izražavaju svoju podršku jednom indijanskom plemenu u Sjevernoj Dakoti koji se protivi izgradnji naftnog cjevovoda kroz njihovo drevno sveto zemljište. Predsjednički kandidati dviju velikih političkih stranaka nisu zauzeli stav u vezi sa ovim pitanjem koje suprostavlja predstavnike industrije s jedne, i aktiviste za očuvanje čovjekove sredine, s druge strane. Ali neki lijevo-orijentirani političari i poznate ličnosti igraju aktivnu ulogu u davanju podrške plemenima Standing Rock Siuks Indijanaca. Prilog je pripremila Zlatica Hoke.

* * * * *

Protesti protiv cjevovoda Dakota Access su u toku u tridesetak američkih država. Prosvjednici su u utorak stigli i u Washington, glavni grad Amerike. Pošto u Kongresu dominiraju pro-industrijski republikanci, predstavnici plemena kažu da im je poslednja nada predsjednik Obama. Aktivisti očekuju od njega da zaustavi projekat izgradnje cjevovoda.

"Ljudi misle da će potencijalno izlijevanje nafte utjecati samo na nas. To nije istina. Osjetiće ga svi od Meksičkog zaljeva pa nadalje. Mi predstavljamo sve te ljude", kaže Jasilyn Charger iz Međunarodnog urođeničkog vijeća mladih.

Podzemni cjevovod od oko 2000 kilometara trebalo bi da prenosi sirovu naftu kroz četiri države, iz Sjeverne Dakote to Illinois-a. Proponenti kažu da bi to osiguralo energetsku nezavisnost zemlje i hiljade novih radnih mjesta. Oni tvrde da nema ekološke opasnosti, ali neki Amerikanci nisu uvjereni u to.

"Grupa Oil Change International koja je duboko zabrinuta za budućnost naše planete, došla je do podatka da bi Cjevovod Dakota Access toliko doprineo zagađivanju planete kao dodatnih 21 milijun automobila na cestama", ukazao je na moguće ekološke probleme Bernie Sanders, senator iz države Vermont.

Bivši predsjednički kandidat Bernie Sanders zahtijeva temeljitu analizu ekološkog utjecaja ovog projekta. Predsjedniki kandidat Zelene stranke Jill Stein je otišla u Sjevernu Dakotu, nakon hapšenja nekih aktivista početkom ove sedmice zbog pokušaja blokiranja izgradnje.

"Nalog za hapšenje je izdan za pogrešne ljude. Pravi kriminalci se nalaze u firmi Dakota Access Pipeline. Njih treba zaustaviti. Predsjednik Obama bi trebao povući dozvolu", iznosi svoje mišljenje Jill Stein, predsjednički kandidat Zelene stranke.

Ministarstvo pravosuđa je u petak obustavilo izgradnju na državnom području ispod jezera Oahe, ali samo nakon toga što je federalni sudac odbio zahtjev plemena Standing Rock za zaustavljanje projekta koji bi mogao ugroziti njihov izvor vode za piće.

Kontroverza oko cjevovoda usmjerava pažnju javnosti i na širi problem statusa američkih Indijanaca koji se već godinama žale na to da im se ne poštuju prava.

XS
SM
MD
LG