Linkovi

Ekološka diplomatija


Diplomati su navikli za raščišćavanje međunarodnih nereda, a nered na plažama baš i ne spada u njihovu nadležnost. Američki State Department je uprkos tome uputio poziv diplomatima nekoliko zemalja za učešće u čišćenju plaže na otoku Key Biscayne na Floridi.

Ekološka diplomatija
please wait
Embed

No media source currently available

0:00 0:01:34 0:00

Diplomati su navikli za raščišćavanje međunarodnih nereda, a nered na plažama baš i ne spada u njihovu nadležnost. Američki State Department je uprkos tome uputio poziv diplomatima nekoliko zemalja za učešće u čišćenju plaže na otoku Key Biscayne na Floridi. Akcijom su htjeli ukazati na neophodnost vođenja brige o oceanskim vodama time što će očistiti plaže od plastičnog otpada i drugog smeća koji zagađuju okolinu. Prilog o ovom neobičnom poduhvatu je pripremio Bill Rogers.

* * * * *

Bio je to neobičan dan za konzularne službenike koji su došli na plažu obučeni za rad u svojim uredima, a ne za plažu.

Diplomatski predstavnici nekoliko zemlja su se odazvali pozivu State Departmenta koji je pokrenuo Međunarodnu akciju čišćenja obala i plaža, a prva na listi je bio otok Key Biscayne.

Službenik State Departmenta Clifton Seagroves kaže da je čišćenje oceana izvanredno urgentan zadatak.

"Ovom akcijom želimo skrenuti pažnju na zagađenost mora i štetnost mikročestica i plastike. U oceanima se nalazi oko osam milijuna tona smeća a to nanosi štetu čitavom svijetu", naglasio je Clifton Seagroves iz Ureda State Departmenta ya strane misije

Urugvajski konzul, Lourdes Bonet je učestvovala u akciji.

"Ako neko živi duže vremena u određenoj sredini, mora nečin uzvratiti dobrodošlicu sa kojom su ga dočekali", rekla je Lourdes Bonet.

Učesnici akcije su se složili da im se prvi put u životu desilo da su na plaži obučeni, bez kupaćeg kostima. Ekvadorski konzul je imao samo riječi pohvale za akciju.

"Prvi put sam u ovom parku koji je spektakularan. Ima nas iz svih dijelova svijeta, i svi se dobro osjećamo, i mnogo nam je drago što smo dio ove korisne akcije", kaže Eduardo Rivadeneira, ekvadorski konzul.

Na kraju dana, učesnici su uspjeli pokupiti skoro 550 kilograma smeća, a to je količina otpada koja se obično nakupi svake sedmice na ovoj plaži u Key Biscayne-u.

XS
SM
MD
LG