Linkovi

Nervni prah bi mogao liječiti moždane poremećaje


Nervni prah bi mogao liječiti moždane poremećaje
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:11 0:00

Jednoga dana, sićušni bežični senzori bi mogli biti implantirani u mozak da skeniraju i stimuliraju stanice mozga. To je cilj naučnika Univerziteta Kalifornije u Berkeleyu, koji su napravili majušne senzore, poznate kao nervni prah. Senzori bi mogli liječiti moždane poremećaje, poput epilepsije, i poboljšati kontrolu mozga nad protezama. Prilog je pripremila Deborah Block.

G. 2012., kvadriplegična Jan Scheuerman je uspjela sama se nahraniti koristeći robotičku ruku koju su kontrolirale njene misli. Liječnici su priključili u njen mozak senzor koji je analizirao njenu nervnu aktivnost.

Sada su inžinjeri Univerziteta Kalifornije napravili majušni bežični senzor koji su nazvali 'nervni prah'. Te bi naprave jednoga dana mogle biti implantirane u mozak da bežično prate nervne signale, a možda i kontroliraju proteze.

Sitniji od zrna riže, nervni prah manje iritira ljudski organizam od konvencionalnih elektroničkih implantata koji se priključuju na živce pomoću žičica i mogu izazvati upalu.

Umjesto toga, bežični senzori pretvore ultrazvučne vibracije u električnu struju i onda emitiraju informaciju prijemniku koji se nalazi izvan tijela.

Znanstvenici su implantirali sićušne senzore u ishijadični živac i mišiće noge štakora i promatrali električne signale između njih. Ali, oni se nadaju da će u budućnosti nervni prah biti implantiran direktno u mozak da bi se pratilo funkcije mozga i omogućilo pokretanje proteza bez da se bude priključen na kompjutere.

MICHEL MAHARBIZ, UNIVERZITET KALIFORNIJE U BERKELEYU: "To bi mogla biti proteza udova, ili egzo-skelet, možda i nešto naprednije poput generatora govora."

Naučnici kažu da bi to nalikovalo današnjem Fitbitu ili sličnim napravicama, ali bi bilo unutar tijela i pratilo rad živaca, mišića i organa u realnom vremenu.

Maharbiz: "Možete to smatrati internim Fitbitom dubokog tkiva, gdje bi se prikupilo puno podataka koji su nam danas teško dostupni."

Senzori, međutim, trebaju biti još mnogo manji da bi ih se moglo koristiti u mozgu, tako da naučnici sada pokušavaju napraviti nervni prah veličine samo polovine promjera vlati kose.

XS
SM
MD
LG