Linkovi

Kanonizacija Majke Tereze ispunjava ponosom kosovske katolike


4. septembra svijet će biti svjedokom kanonizacije Majke Tereze, žene koju je svijet upoznao kao humanistu i osnivača Misionarstva milosrđa. Zajednica u jednom malom selu na Kosovu gdje je Majka Tereza provodila svoju mladost očekuje ovaj važan trenutak s oduševljenjem.

Kanonizacija Majke Tereze ispunjava ponosom kosovske katolike
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:23 0:00

Četvrtog septembra svijet će biti svjedokom kanonizacije Majke Tereze, žene koju je svijet upoznao kao humanistu i osnivača Misionarstva milosrđa. Zajednica u jednom malom selu na Kosovu gdje je Majka Tereza provodila svoju mladost očekuje ovaj važan trenutak s oduševljenjem i prisjeća se uloge koju jelokalna katolička crkva odigrala u životu mlade žene da postane toliko odana svom pozivu. Prilog u selu Letnici je pripremio naš kolega Besim Abazi.

* * * * *

Za svijet, Majka Tereza je postala poznata kao zaštitnica siromašnih i bijednih, i simbol života posvećenog službi čovječanstvu. Svoj dobrotvorni rad je započela u Indiji, gdje ju je poslala još 1929. godine njen vjerski skup, Loreto časne sestre iz Dublina. Ali se ona svom pozivu predala ranije, u jednom malom mjestu na Kosovu, u Letnici. Imala je tek 18 godina kada se njena obitelj preselila u to selo iz susjedne Makedonije.

Tereza je bila odana Katolkinja od najmlađih dana, a kasnije je govorila da je upravo u Crkvi Blažene Gospe u Letnici donijela svoju odluku da posveti cijeli svoj život vjerskoj službi.

Uoči kanonizacije, svećenik Marjan Lorenci u crkvi u Letnici predvodi vjernike u molitvi. Ova crkva obslužuje kongregaciju od 500 Katolika, u selu gdje većinsko stanovništvo su Albanci, a u njemu živi i jedna mala hrvatska zajednica.

"Ovo je mjesto gdje je Majka Tereza osjetila poziv, nakon što se doselila u selo iz Skopja, iz Makedonije. Došla je sa svojom obitelji jer ju je Bog doveo do nas, i tu je čula Božje riječ i osjetila Božji poziv, nakon čega je i napravila svoje prve korake na putu u službi Svevišnjeg, a što je možda još i važnije: u službi čovječanstva", rekao je Marjan Lorenci, svećenik u crkvi Blažene Gospe, Letnica, Kosovo.

Njena kanonizacija za lokalno stanovništvo znači ponos, i radost što mogu podijeliti sa svijetom ovu poznatu misionarku albanskog porijekla.

"Rođena sam i odrasla u ovom mjestu, i vrlo sam ponosna na to što sam svoje vjersko obrazovanje stekla u crkvi u kojoj je Majka Tereza započela svoj poziv", kaže Kosovare Xhoni, članica Katoličke zajednice u Letnici.

Svećenik Lush Gjergji je prvo upoznao Majku Terezu 1968. godine i puno je pisao o ovoj dobitnici Nobelove nagrade, i kaže da je ona uvijek rado dolazila u Letnicu.

"Letnica je mjesto koje je ona uvijek rado posjećivala. Bilo je to njeno duhovno utočište", priča nam Lush Gjergji, župnik Kosovske Nadbiskupije.

Nakon što se zaredila, Majka Tereza je pet puta posjetila Kosovo. Zahvaljujući svom dobrotvornom radu, ona je stekla svjetsku slavu i zaslužila divljenje milijuna ljudi.

Četvrtog septembra Katolička Crkva će je proglasiti sveticom, i time ovjekoviječiti njen rad i život odanosti za koje je inspiraciju dobila u ovoj maloj crkvi na Kosovu.


XS
SM
MD
LG