Linkovi

Robotski pastir testiran u australskoj divljini


SwagBot, spreman da čuva stoku.
SwagBot, spreman da čuva stoku.

Osim ljudima, roboti bi, čini se, u skoroj budućnosti mogli oduzeti poslove i nekim životinjama - poput pasa koji čuvaju ovce i stoku. Neki se pitaju kako je to moguće. Napravljen je jedan novi robot čiji je zadatak da čuva stoku, ali možda i neka druga stvorenja.

Prototip nazvan SwagBot prelazi preko neravnog terena na ovoj stočnoj farmi kako bi držao krave pod kontrolom. S pogonom na sve kotače, ovaj robot na baterije može postići brzinu do 20 kilometara na sat na ravnom terenu.

SwagBot su razvili australski znanstvenici na Sveučilištu Sydneyja.

''I prije je bilo robota koji su korišteni na stočnim farmama, ali oni su bili samo robotični sustavi pogona na sve kotače i s fiksnom osi. Ovdje se radi o robotu koji se može kretati u svim pravcima i ima mehanizam artikulacije, odnosno zglobova, pa se radi o puno pokretnijem tipu robota,'' Salah Sukkarieh, profesor robotike na Sveučilištu Sydneyja.

Australske stočne farme nalaze se u udaljenim, sušnim područjima, i, budući da tamo ima malo vegetacije, potrebne su velike površine zemlje da bi se održalo stočarstvo.

''Riječ je o ogromnim zemljištima, od četiri tisuće do 40 tisuća hektara za standardnu stočnu farmu prosječne veličine,'' kaže Salah Sukkarieh.

SwagBot-om se upravlja daljinski, on može prelaziti preko prepreka, pa čak i vući teške prikolice.

Znanstvenici planiraju na njega instalirati senzore kako bi farmeri mogli nadzirati zdravstveno stanje stoke.

''Mogu imati robotičke sustave koji konstantno nadgledaju životinje, pogotovo one koje bi mogle biti bolesne,'' dodaje Salah Sukkarieh.

Znanstvenici se nadaju da će SwagBot biti dostupan za farmere za tri godine. A to znači da bi psa koji čuva stokumogao zamijeniti robot.

Robotski pastir testiran u australskoj divljini
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:41 0:00

XS
SM
MD
LG