Linkovi

Kibernetski napadi izazivaju zabrinutost oko američkih izbora


Američki Savezni istražni ured FBI ponovo diže uzbunu zbog sigurnosti američkog izbornog sistema. Najnovije upozorenje se odnosi na sistem registracije birača u saveznim državama Illinois i Arizona. I ovom prilikom se sumnja na napadače iz Rusije.

U posljednjim kibernetskim napadima, hakeri su došli do osobnih podataka oko 200 tisuća birača u državi Illinois, međutim dužnosnici kažu da nisu promijenjeni ili izbrisani podaci niti od jednog glasača. A vlasti u Arizoni tvrde da njihov sustav nije bio probijen.

Ako se iza ovih hakerskih upada nalazi Rusija, možda se radi o probi za izbore u novembru, ili o pukoj namjeri da se potkopa povjerenje, kaže James Andrew Lewis iz Centra za strateške i međunarodne studije, koji je govorio putem Skypea:

''Jedan od ciljeva Rusije je stvaranje neizvjesnosti, sumnje i zabrinutosti u vezi sa izbornim procesom. Pa čak i ako su uhvaćeni na djelu, ovakav upad pridonosi tom cilju, a to je da unesu neizvjesnost po pitanju sigurnosti američkog izbornog procesa. Mislim da su u tome dosta dobri.''

Izborima upravljaju lokalni - a ne savezni - dužnosnici, na preko sedam tisuća lokacija diljem Amerike, često s različitom opremom i procedurama. Upravo zbog toga takvo upletanje širokog srazmjera je vrlo teško izvesti, kažu stručnjaci. Ali se neke tijesne utrke mogu izmanipulirati, kaže putem Skypea Timothy Carone:

''Mislim da će biti nekih utrka u kojima će kibernetski napad, ili ugroženi rezultati glasanja zbog kibernetskog napada, dovesti do dugotrajnog i kompliciranog pravnih procesa razrešavanja problema.''

No, stručnjaci tvrde da se i sigurnost, i svijest o ranjivosti sustava poboljšavaju. Ove godine, oko tri četvrtine glasačkih listića američkih birača imat će i papirnu kopiju za provjeru, u slučaju sumnje na prijevaru.

Savezna vlada razmatra da proglasi izborni sustav za infrastrukturu ključnu za nacionalnu sigurnost - kaže glasnogovornik Bijele kuće Josh Earnest:

''To će saveznoj vladi i njenim stručnjacima pružiti veću ulogu u pomaganju administratorima tih mreža za sprečavanje hakerskih upada.''

Budući da su izbori samo za nekoliko tjedana, stručnjaci priznaju da im nije ostalo puno vremena za značajnije pojačanje ukupne sigurnosti.

Kibernetski napadi izazivaju zabrinutost oko američkih izbora
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:20 0:00

XS
SM
MD
LG