Linkovi

Prvi putnički let za Kubu u više od 50 godina


Kuba se priprema za prvi putnički let iz SAD-a koji će u ovu komunističku zemlju sletjeti u više od pedeset godina. To je posljednji korak u normalizaciji odnosa između ove Kube i Sjedinjenih država. Prvi let poslat će aviokompanija Jet Blue.

Prvi američki putnički let za Kubu desit će se sutra, u srijedu, kad će avio-kompanija Jet Blue poletjeti iz Fort Lauderdale-a na Floridi, za Santa Claru grad u središtu Kube.

Kuba doživljava procvat turizma otkad su Sjedinjene države u decembru 2014. godine najavile da će normalizirati diplomatske odnose i raditi na rješavanju raznih nerazriješenih pitanja.

Oko 300 tisuća Kubanaca koji žive u Sjedinjenim državama sada putuju u svoju domovinu svake godine.

''To je jako dobro za nas jer u Sjedinjenim državama živi mnogo ljudi čije obitelji žive ovdje na Kubi i oni već mogu dobiti avionske karte po puno manjoj cijeni, pa svoje obitelji mogu češće posjećivati,'' kaže Evailyn Fernandez, građanka Kube.

Američki zakon još uvijek zabranjuje većinu turističkih posjeta Kubi. Međutim, predsjednik Barack Obama odobrio je iznimke za neke druge vrste putovanja, uključujući obiteljske posjete, službena putovanja, posjete novinara i ekskurzije u obrazovne svrhe.

Druge američke zrakoplovne kompanije koje planiraju početi s letovima na Kubu su American Airlines, Frontier Airlines, Silver Airways, Southwest Airlines i Sun Country Airlines.

Prvi putnički let za Kubu u više od 50 godina
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:26 0:00

XS
SM
MD
LG