Linkovi

Fondacija Clinton: 88 posto budžeta ide u humanitarne projekte


Fondacija Clinton: 88 posto budžeta ide u humanitarne projekte
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:09 0:00

Kritike da su donatori Fondaciji Clinton imali olakšan pristup Hillary Clinton u vrijeme dok je bila državna tajnica, dovele su tu obiteljsku, privatnu humanitarnu organizaciju u centar pažnje u vrijeme predsjedničkih izbora. Više o tome što Fondacija radi - u prilogu Chrisa Simkinsa.

Bivši predsjednik Bill Clinton je pokrenuo Fondaciju nakon što mu je završio mandat 2001. Otada, ova obiteljska humanitarna organizacija kaže da je prikupila oko dvije milijarde dolara.

Fondacija Clinton je bila uključena u nekoliko projekata. U Peruu i El Salvadoru, Fondacija je radila na promoviranju turizma i povećanju tržišta rada za lokalne biznise.

BILL CLINTON, BIVŠI PREDSJEDNIK SAD, u govoru u novembru 2015.: "Od do sada obavljenog, prosječni dohodak je porastao i do tri puta u svakoj regiji Salvadora gdje projekt djeluje."

Na Haitiju, organizacija je financirala gradnju nove škole i istovremeno pokrenula programe pomoći ekonomiji te zemlje. U toku su i drugi projekti.

CRAIG MINASSIAN, GLASNOGOVORNIK FONDACIJE CLINTON: "To bi bilo upošljavanje zdravstvenog osoblja i školovanje poduzetnika kroz nove organizacije u Latinskoj Americi. Sve stvari koje trebaju za vođenje naših vlastitih programa, sve to radimo sami."

Fondacija radi i na poboljšanju zdravlja i dobrobiti globalno, posebno u borbi protiv AIDS-a snižavanjem cijena lijekova. Organizacija se fokusira i na problem debljine kod djece i druge spriječive bolesti, te pokreće projekte koji pružaju nove prilike ženama i djevojčicama.

Stručnjak za filantropiju Dan Borochow, iz organizacije Charity Watch, kaže da Fondacija Clinton ima dobar ugled. "Oni uspijevaju staviti 88 posto svog budžeta u humanitarne programe. Trošak za prikupljanje donacija im je vrlo nizak - dva dolara za svakih stotinu doniranih. Oni također udovoljavaju svim vladinim zahtjevima za transparentnost poslovanja."

Premda Fondacija razmatra moguće promjene ako Hillary Clinton postane predsjednica, dugoročno, kako kažu, oni su predani nastavku svog rada bez obzira tko je u Bijeloj kući.

XS
SM
MD
LG