Linkovi

Prilagodljivo RNK cjepivo protiv raznih bolesti, pa i raka


Prilagodljivo RNK cjepivo protiv raznih bolesti, pa i raka
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:54 0:00

Novo genetsko cjepivo, za koje znanstvenici kažu da bi moglo biti dizajnirano i razvijeno u tjedan dana, može biti prilagođeno za zaštitu od čijelog niza bolesti, uključujući virus Zika i, moguće, i rak. Više u prilogu Jessice Berman.

Komarci su jedan od češćih prenosnika bolesnika, od Zike do malarije. Virus Zika izaziva urođene mane kod beba, a proširio se preko oba američka kontinenta, od Brazila, preko Portorika do Sjedinjenih Država.

Veliki su napori uloženi u razvoj cjepiva protiv Zike, a neka od njih sada ulaze u fazu kliničkih pokusa.

Omar Kahn, kemijski inžinjer na Massachusettskom Institutu za Tehnologiju, nada se da će njegovo RNK cjepivo uskoro uslijediti. "Na Ziku ili, recimo, nedavno izbijanje Ebole, možemo odgovoriti vrlo brzo, unutar 7 dana. Kad postoji akutna potreba i treba nešto sigurno, onda to možemo napraviti."

Cjepivo koristi messenger RNK da stimulira imuni sistem. Znanstvenici mogu programirati taj genetski materijal od virusa ili bakterije da bi se borili protiv bilo kojeg organizma koji izaziva bolest, te ga vezati uz nano-čestice.

Ideja za nešto takvo postoji već dugo vremena, ali, izazov je bio unijeti cjepivo u stanice. Znanstvenici MIT-ja su sada dizajnirali cjepivo da bude tako malo kao što je virus na koji cilja.

Oni vjeruju da mogu napraviti RNK cjepivo protiv čitavog niza drugih bolesti.

DANIEL ANDERSON, MIT: "Definitivno nas zanima mogu li takva cjepiva biti korištena u liječenju ljudi s rakom, ili čak osoba koje su pod rizikom za specifični rak. Možda im se može dati cjepivo da ne bi dobili rak kasnije u životu."

Za sada RNK cjepivo je testirano samo na miševima.

Znanstvenici su osnovali kompaniju za promoviranje tog prilagodljivog RNK cjepiva kada bude dostupno za ljude.

XS
SM
MD
LG