Linkovi

Dron za čišćenje minskih polja


Nizozemski dizajner afganskog porijekla je napravio prototip letećeg robotskog drona koji je u stanju da zapazi i mapira minska polja i da uništi aktivne mine. Massoud Hassani je odrastao u pustinjskim predgrađima Kabula, i kao dijete i sam je bio svjedokom opasnosti od smrtonosnih ostataka rata.

Dron za čišćenje minskih polja
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:11 0:00

Ova letjelica nije običan dron. Nizozemski dizajner afganskog porijekla, Massoud Hassani u Eindhoven parku testira jedan od svojih najnovijih izuma. Ovaj prototip letjelice pronalazi i mapira minska polja i uništava mine. Svoj zadatak obavlja u nekoliko faza: najprije leti iznad određenog područja i stvara trodimenzionu mapu, obeležavajući GPS-om opasne zone. Dron ima robotski produžetak za detekciju metala, i mogućnost geografskog objeležavanja položaja mina. Ima i robotsku ruku sa kojom postavlja detonator na obelježene mine koje sa jedne sigurne distance i detornira.

"To je robotski dron i ima svoje produžetke koje se koriste po potrebi. Dron leti u zraku i obalja veoma težak zadatak koji bi ljudima bio skoro nemoguć, prije svega zbog sigurnosnih razloga", kaže Hassani.

Hassaniju i njegovim kolegama je bilo potrebno tri godine da naprave prototip ovog drona kojem su dali naziv Mine Kafon dron.

"I šasija i okvir drona, zajedno sa svim funkcijama koje smo ugradili u njega, i sam softer je iz otvorenih izvora na internetu. Mi smo samo dodali nove kodove, kompjutersku tablu, i računar, pa je na taj način naš dron inovativan. Većinu dijelova smo isprintali na trodimenzionalnom printeru. Ako je neko zainteresiran, sve specifikacije možemo poslati putem interneta, pa može dron napraviti sam za svoje specifične potrebe", objašnjava Hassani.

Massoud Hassani kao dijete koji je odrastao u Afganistanu i sam je iskusio opasnost koje predstavljaju minska polja.

"Rođen sam i odrstao u Afganistanu, u Kabulu. U okolnim pustinjama bilo je puno aktivnih mina. Kao djeca, pravili smo igračke sami koje je vjetar često oduvao bač na ta minska polja pa ih nismo mogli vratiti. Desilo se međutim puno nesreća gdje su djeca stradala, i mi smo svi bili svjesni tog problema, ali nije bilo pomoći. A kad sam se preselio u Nizozemsku, tu sam za diplomski rad sastavio projekat u vidu velike lopte koja se pokreće snagom vjetra, i kad naiđe na minu, ona je eksplodira", prisjeća se Hassani.

Ovaj dron međutim može da se koristi i u druge svrhe kao što je otkrivanje zagađenosti zraka.

"Sa ovim dronovima danas možemo stići na različite visine, i na mjesta gdje ranije nismo mogli zbog vremenskih prilika ili konfiguracije terena. A sada nam je omogućen uvid i interpretacija trodimenzionalnih slika i podataka", kaže Jean-Paul Close, suosnivač firme za dronove AiREAS.

Prema podacima Ujedinjenih Nacija od nagaznih mina godišnje umire između 15 i 20 hiljada ljudi. Deaktiviranje tih mina je veoma opasan , spor i skup proces, i košta između 300 do 1000 dolara. Hassanijev dron će moći obaviti taj posao 20 puta brže i puno jeftinije. Očekuje se da će konačni model njegovog drona pojaviti na tržištu tokom 2017. godine.

XS
SM
MD
LG