Linkovi

Kip Krista Iskupitelja hit za posjetitelje u Riju


Kip Krista Iskupitelja visok je 30 metara, bez osmo-metarskog postolja, a raspon ruku mu je 28 metara. (G. Tobias/VOA)
Kip Krista Iskupitelja visok je 30 metara, bez osmo-metarskog postolja, a raspon ruku mu je 28 metara. (G. Tobias/VOA)

Brojni posjetitelji Olimpijade u Riju nalaze se u tom slikovitom obalnom gradu po prvi put u životu. Za mnoge koji imaju slobodnog vremena za razgledavanje, ikonski kip Krista Iskupitelja koji s visine gleda na bivši glavni grad Brazila, na vrhu je liste znamenitosti.

Kip u art deco stilu, izgrađen od armiranog betona i steatita stoji nad Rijom već 85 godina.

''U jeku sezone imamo između tri i četiri tisuće posjetitelja. A u podsezoni oko dvije tisuće.'' - kaže Jacqueline de Melo, kćerka vlasnika kompanije koja se brine za ovu turističku znamenitost.

Krist Iskupitelj nalazi se oko 20 minuta od popularne gradske plaže Copacabana. Posjetitelji najčešće do njega dolaze tramvajem, koji košta oko 21 dolar. A kad stignu do vrha, doživljaj je neopisiv, dodaje Jacqueline de Melo.

''S vrha možete vidjeti grad naokolo 360 stupnjeva. A od 2007. godine, kip je uključen u jedno od sedam (novih) svjetskih čuda, tako da još više ljudi želi doći ovdje,'' kaže ona.

Tramvaj koji vozi do vrha stariji je od samog kipa. Prvi je počeo voziti 1884. godine. Penje se vertikalno 700 metara do vrha planine Corcovado, gdje se nalazi ovaj divovski kip.

Vožnja tramvajem avantura je sama za sebe. Kad stignete gore, morate se popesti uz nekoliko redova stepenica, nakon čega pred vama iskrsne to impozantno arhitektonsko djelo.

''Prekrasno je. To je jedno od svjetskih čuda i stvarno je lijepo.'' - kaže Luis Enrique, posjetitelj iz Kolumbije.

''Divno je. Ima se puno za vidjeti, a pogled je nevjerojatan,'' kaže Laura Machuca iz Sjedinjenih država.

Krist Iskupitelj visok je 30 metara, bez njegovog osam metara visokog postolja. Raspon raširenih ruku mu je 28 metara. S vrha praktički možete vidjeti cijeli Ro de Janerio - slavni stadion Maracana, plažu Ipanema, i centar grada.

Ali veličanstvenost kipa, koji je dizajnirao poljsko-francuski kipar Paul Landowski, je ono što očarava posjetitelje.

''Istina je da je prekrasan, vrlo impresivan. Jedva smo čekali da ga vidimo i zahvalni smo što smo tu.'' - kaže Juan Diego Calcaterra, posjetitelj iz Argentine.

I, naravno, nitko ne odlazi s ovog ikonskog mjesta bez da sa sobom ponesu dokaz da su bili ovdje...

Kip Krista Iskupitelja hit za posjetitelje u Riju
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:24 0:00

XS
SM
MD
LG