Linkovi

Kalifornijski vatrogasci još spremniji za požare


Više od 100 građevina uništeno je i preko hiljadu osoba je istjerano iz svojih domova uslijed požara u sjevernoj i centralnoj Kaliforniji. U toj saveznoj državi trenutno traje sezona velikih požara, a vatrogasci očekuju da najgore tek dolazi.

Prema lokalnim vlastima, ovaj požar u okrugu Lake, sjeverno od San Franciska, podmetnuo je palikuća, ali isušena vegetacija nakon četverogodišnjih suša dovela je do širenja požara kroz ovu ruralnu zajednicu. U Kaliforniji i drugim mjestima na Zapadu Amerike još uvijek plamti šest velikih požara. U Los Angelesu, gdje se brojne kuće nalaze na rubu otvorene prirode, vlasti kažu da su spremne boriti se protiv sezonskih požara s novo-unajmljenim protupožarnim avionom i letjelicama koje mogu ugrabiti vodu bez slijetanja.

''Oni mogu ugrabiti vodu iz rijeka i jezera i konstantno su spremni gasiti požare bez slijetanja, osim kad trebaju gorivo,'' kaže Richard Licon iz Vatrogasne službe okruga Los Angeles.

Ovaj masivni helikopter ima kapacitet od 10 tisuća litara vode, i za njegovo manevriranje kroz požarne zone treba dosta vještine.

''Nalazimo se u sredini koja je sama po sebi opasna, i sigurnost nam je na prvom mjestu - osobito stoga što moramo znati kako primijetiti druge avione na putanji leta gdje se nalazimo, i kako učinkovito komunicirati. Isto tako, moramo biti sigurni da bacanjem vode ne povrijedimo nikoga tko je ispod nas,'' kaže pilot Natalie Jones.

Piloti u Los Angelesu koji čekaju poziv, govore o izazovima s kojima se nose kako bi u bilo kojem trenutku bili spremni, zajedno s vatrogascima i opremom, za velike požare - za koje znaju da dolaze.

''Nije nam lako, s obzirom na broj pilota, da budemo aktivni 24 sata dnevno, da rotiramo pilote kroz periode odmora pa ih ponovno šaljemo na zadatak...to je jedna od najtežih stvari. Dodatni izazov za helikoptere i druge velike avione je održavanje, kako bi oni konstantno bili spremni za letenje,'' kaže Paul Gottwig iz Vatrogasne službe okruga Los Angeles.

Američki dužnosnici tvrde da bi sezona požara mogla trajati do novembra u sjevernoj i središnjoj Kaliforniji, a, s trenutačnim sušnim uvjetima, ona bi mogla trajati i duže u južnom dijelu ove savezne države.

Kalifornijski vatrogasci još spremniji za požare
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:03 0:00

XS
SM
MD
LG