Linkovi

U bitkama kod Mosula


Kurdske Pešmerge napreduju u borbi za povraćaj sjevero-iračkog grada Mosula od militanata Islamske države koji drže grad pod okupacijom od juna 2014. godine. Novinar Glasa Amerike, Ali Javanmardi je imao prilike da se pridruži Pešmerga borcima. Prilog je pripremio na ratištu, jugoistočno od Mosula.

U bitkama kod Mosula
please wait
Embed

No media source currently available

0:00 0:02:02 0:00

Za spavanje nema vremena, jer se borci u mraku pripremaju za djelovanje koje će početi za nekoliko sati. Cilj im je da dopru u samo srce takozvanog Islamskog kalifata.

Na putu ka liniji fronta u društvu čelnika trupa, mogu se zapaziti i američki savjetnici u blizini, ali oni odbijaju da govore o svojoj ulozi.

Prije nego što započne napad, borbeni avioni koalicije pod vođstvom Sjedinjenih država bormarduju ISIS-ove pozicije. Tek nakon toga Pešmerge kreću u akciju.

Njihovo napredovanje je međutim otežano zbog prisustva militanata koji se kriju u seoskim kućama, i iskopanim podzemnim tunelima.

Tim A, Pešmerga jedinica u pokretu, napada militante u ovoj kući. Borci ISIS-a žestoko brane svoju poziciju i ne predaju se lako.

Ne daju nam da se približimo. Borci kažu da prije nas nijednom novinaru nisu dopustili praćenje tima A u akciji.

Do ovog trenutka, na ovom mjestu je nastradalo dva vojnika, a šestoro ih je ranjeno.

Za razliku od ranije, čini se da vojnici Pešmerge imaju dovoljno oružja. Ono što im fali je bolja koordinacija u pokretanju napada. Neki ratnici se ne obaziru na svoje zapovjednike nego rade po svom nahođenju -vjerovatno je zato i broj ranjenika veći.

I onda nailaze tenkovi.

Borba se privodi kraju, na desetine militanata su mrtvi.

Kuće pod kojima su militanti iskopali tunele porušene su da se ne bi više mogle koristiti kao zaklon.

Selo je očišćeno od militanata.

"Na sreću, danas smo bili u stanju da oslobodimo deset sela i područje od 200 kvadratnih kilometara. Mosul je još osamnaest kilometara od nas", kaže jedan Pešmerga zapovjednik koji ne želi da nam saopći svoje ime.

I tako izgleda oslobađanje od neprijatelja: selo potpuno razoreno. Niko ne zna kad će ponovo biti izgrađeno i kad će se mještani vratiti u njega...

XS
SM
MD
LG