Linkovi

Robot u vrtu - povrće na trpezi


Zar ne bi bilo predivno imati svježe povrće i začine u svom vrtu? Samo kad bi imali dovoljno vremena za to! Jedna nova firma u Kaliforniji upravo želi da to promjeni sa svojim robotom za vrtlarstvo koji preuzima sav težak rad sadnje, zalijevanja i čupanja korova. I to nije fantazija.

Robot u vrtu - povrće na trpezi
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:05 0:00

Na komadiću zemlje veličine povećeg madraca robotski stroj pod imenom FarmBot marljivo sadi sjemenje različitog povrća.

FarmBot kontrolira vlagu tla, redovno zalijeva biljke i počupa korov. Jer FarmBot je samostalan sistem za vrtlarstvo dizajniran za proizvodnju hrane manjoj obitelji, kaže njegov pronalazač, Rory Aronson.

"Naš idealni krijent je prezauzeta, zaposlena osoba koja ipak želi proizvoditi svoju sopstvenu hranu ali za to nema vremena", veli Aronson.

Robot za vrtlarstvo kupuje se preko interneta, i ljudi koji su ga unapred naručili, njih oko 300 širom svijeta, dobiće svoje setove slijedećeg februara. Sklapanje robota zahtijeva oko 8 sati rada.

"Ko god umije koristiti šrafciger i pratiti uputstva moći će bez problema sastaviti svoj FarmBot", tvrdi Aronson.

Dijelovi su napravljeni od aluminija, bezolovnog čelika i plastike, materijala koji dobro podnose vlagu.

Jedna od prednosti ovog robota je da je pogodan za eksperimentiranje i proširivanje. Koristeći kompjuter, vlasnici mogu dizajnirati svoj sopstveni program za vrtlarstvo.

Priključak za alate kreće se zajedno sa gornjim okvirom i automatski odabere potrebni alatni dodatak, kao što je sadilica za sjemenje, prskalica ili čistač korova.

Aronson kaže da je robota testirao u svom sopstvenom vrtu: "Imali smo blitvu, arugulu i špinat, a također i brokoli, kelj, cveklu i pasternak - ukupno 65 biljaka, tako da smo dobili popriličnu količinu povrća."

FarmBot za sada možete kupiti samo u jednoj veličini za 3100 dolara, ali firma planira proizvoditi i veće robote prikladne za obradu i manjih komercijalnih staklenika.

XS
SM
MD
LG