Linkovi

Tehnologija: Proširena realnost pomaže u radu


Proširena realnost ima veliki potencijal u industrijskoj proizvodnji, zdravstvu, u oružanim snagama i na drugim područjima rada i zabave.

Tehnologija: Proširena realnost pomaže u radu
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:06 0:00

Nakon početnog uzbuđenja 2013. godine, i dosta kritika zbog kršenja privatnosti, vizuelni displej Google Glass - Google naočare tiho je nestao sa tržišta. Ali mnogi istraživači su ubrzo shvatili mogućnosti koje ovo sredstvo pruža: da se važne informacije mogu pojaviti pred očima. To se zove proširena realnost koja ima veliki potencijal u industrijskoj proizvodnji, zdravstvu, u oružanim snagama i drugdje. Nekoliko velikih tvornica, među njima i Boing, već koriste tu tehnologiju sa znatnim uspjehom. Slijedi prilog koji je pripremio novinar Glasa Amerike, George Putić.

Ako su ruke zauzete baš kad su vam najpotrebnija neka specifična uputstva - ne bi li bilo divno da se ta uputstva iz priručnika pojave pred očima, nakon verbalne komande?

Proširena realnost u proizvodnim pogonima upravo pomaže u tome.

Ljudi u laboratoriji APX u mjestu Herndon, nedaleko od Washingtona, kažu za svoj operativni softver Skylight da se može prilagoditi specifičnim potrebama klijenta.

"Radimo na četiri važna područja: u proizvodnji, u održavanju opreme, u procesu pokretanja i premještanja materijala, i u monitoringu procesa proizvodnje", kaže Aaron Tate, potpredsjednik u APX Labs.

Do informacije se dolazi dodirom tipke na nekoj ručki, ili putem verbalne komande.

"Softver zapravo prepoznaje moj glas. Vidim listu komandi koje su mi na raspolaganju čak i u bučnoj sredini, i mogu prolaziti kroz čitav radni proces potpuno bez upotrebe ruku", objašnjava Aaron Tate.

Bez potrebe za priručnicima i računarima, radnici imaju veću slobodu pokreta sa minimalnim manualnim komandama, što poboljšava efikasnost i povećava sigurnost na radnom mjestu.

Softver Skylight radi na nekoliko jezika i kompatibilan je sa nekoliko tipova uređaja za proširenu realnost.

"Sa pojavom novih uređaja nema potrebe za stvaranjem novog sistema ili modifikacijom aplikacije. Jednostavno se uključi novi uređaj, i sve funkcionira kako treba", kaže tehnološki direktor u APX Labs, Jeff Jenkins.

Obuka za korištenje Skylighta traje jedan sat. Baterija radi oko tri sata, ali se na uređaj može priključiti i vanjska baterija.

Pitanje je kad će se ove pametne naočare pojaviti na tržištu i za obične ljude?

"Za komercijalnu prodaju pametnih naočara mislim da je prije svega neophodna potražnja", uvjerava nas Jeff Jenkins.

Dakle takav razlog koji će nas, potrošače navesti na to da jednostavno moramo imati takve pametne naočare.

XS
SM
MD
LG